top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

''Suriname maakt zich op voor de Nations League''Februari 27 , 2022


Dit jaar markeert een belangrijke mijlpaal voor het nationale voetbalelftal van Suriname en krijgt ‘Natio’ de kans om zich te meten met de sterkste landen van de CONCACAF in League A van de CONCACAF Nations League 2022-23.

Ook is er bij de aanstelling van Stanley Menzo expliciet door het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond aangegeven dat Suriname niet uit League A van de Nations League mag degraderen.Dat wordt absoluut geen gemakkelijke klus, want naast Suriname bevinden zich in League A ook Mexico, Amerika, Canada, Jamaica, Costa Rica, Curaçao, Panama, El Salvador, Martinique en Grenada.

De loting voor de CONCACAF Nations League zal op 4 april 2022 plaatsvinden, te Miami, Florida.
"De eerste editie van de Concacaf Nations League was een enorm succes en deze competitie heeft het voetbal van de nationale herenteams in onze regio al getransformeerd", aldus Concacaf-voorzitter en FIFA-vicevoorzitter, Victor Montagliani.


“Waar voorheen teams beperkte mogelijkheden hadden om te spelen en te strijden, biedt de Nations League een consistente reeks officiële wedstrijden voor elke aangesloten bond in Concacaf. Spelers kunnen uitkijken naar regionale rivaliteit, coaches kunnen zichzelf testen tegen de besten in Concacaf en fans in alle 41 landen kunnen hun teams met trots volgen."
De groepsfase van de CONCACAF Nations League-groep van 2022/23 zal worden gespeeld in een indeling van drie competities (League A, League B en League C), met thuis- en uitwedstrijden op de FIFA Match Windows van juni 2022 (dubbel venster) en maart 2023.


De verdeling van de teams voor elke competitie is bepaald op basis van de resultaten van de CONCACAF Nations League-groepsfase van 2019, inclusief een promotie- en degradatiesysteem (onderste team in elke gedegradeerde groep en topteam in elke gepromoveerde groep).


De CONCACAF Nations League Finals (gepresenteerd door Qatar Airways), tussen de vier groepswinnaars van League A worden gespeeld in juni 2023.


League A (12 teams): Canada, Costa Rica, Curaçao, El Salvador (gepromoveerd), Grenada (gepromoveerd), Honduras, Jamaica (gepromoveerd), Martinique, Mexico, Panama, Suriname (gepromoveerd) en de Verenigde Staten. League B (16 teams): Antigua en Barbuda, Bahama's (gepromoveerd), Barbados (gepromoveerd), Belize, Bermuda (gedegradeerd), Cuba (gedegradeerd), Dominicaanse Republiek, Frans-Guyana, Guadeloupe (gepromoveerd), Guatemala (gepromoveerd), Guyana , Haïti (gedegradeerd), Montserrat, Nicaragua, Saint Vincent en de Grenadines en Trinidad en Tobago (degradeerde). League C (13 teams): Anguilla, Aruba (gedegradeerd), Bonaire, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Dominica (gedegradeerd), Puerto Rico, Saint Kitts en Nevis (gedegradeerd), Saint Lucia (gedegradeerd), Sint-Maarten, Sint Maarten , Turks- en Caicoseilanden en Amerikaanse Maagdeneilanden.


‘’We zullen onze natie verdedigen met alles wat we hebben’’.

Bondscoach Stanley Menzo is zich ervan bewust dat Suriname met een zo sterk mogelijke selectie zal moeten aantreden voor de strijd in de CONCACAF Nations League gezien de mogelijke tegenstanders. Suriname zal het niveau verder naar boven moeten gooien om in League A (hoogste divisie, Concacaf) een rol van betekenis te kunnen spelen. Er wordt dan ook uitvoerig gescout op meer (jonge) spelers die uitkomen op een hoog niveau in Europa en elders op de wereld.

"Als je iets op League A-niveau wilt doen, moet je je niveau verhogen", voegde hij eraan toe. "Daarom is het belangrijk dat we meer spelers werven, betere spelers, zodat we de standaard kunnen verhogen en ons kunnen laten zien tegen toplanden in de regio."


‘’We hebben een groot potentieel en mijn voorganger, Dean Gorré heeft met ‘Natio’ een aantal goede stappen gezet. Dezelfde stappen willen wij nu ook zetten in onze organisatie en de scouting, aldus Menzo’’.Onderdeel van de werving is dat deze spelers uit professionele omgevingen komen en die verbetering willen zien. Ze willen zien dat het professioneler wordt. Met name de organisatie van de trainingskampen, en het reizen.

Het is een normaal proces voor spelers die misschien op niveau 10 zitten, maar anders voor spelers die uit een niveau 100 komen. Het is niet altijd makkelijk om nieuwe spelers te werven, omdat ze een level 100 willen zien, maar de organisatie in Suriname zit daar ergens tussenin en dat brengt moeilijkheden met zich mee.


“We gaan proberen het professioneler te maken”, vervolgt Menzo. “Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren; het kost tijd, maar op het moment dat ze ontwikkeling zien, hopen we dat de spelers zeggen: 'Ok, ik ben ervan overtuigd dat er meer ontwikkeling is, er is meer professionaliteit. Ik waag mijn kans en ga voor Suriname.'”Een ander obstakel dat moet worden overwonnen, is het gebrek aan activiteit in de Surinaamse nationale competitie als gevolg van de pandemie met als gevolg dat het niveau verder naar beneden is gedaald. Inmiddels is de competitie op 25 februari weer gestart nadat het ruim twee jaar heeft stilgelegen.


Om die reden zei Menzo op korte termijn voor een groot deel te vertrouwen op spelers afkomstig uit de diaspora."Een deel van mijn werk en een deel van de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal is om de lokale spelers te helpen ontwikkelen", voegde hij eraan toe.
Interlandbreak Er zijn momenteel gesprekken gaande met tegenstanders voor de interlandbreak de komende maand. Menzo geeft echter geen namen prijs, maar licht wel een tipje van de sluier. Het is de bedoeling dat de concurrent op de FIFA-wereldranglijst boven Suriname moet staan.
“Wij moeten onszelf zo uitdagen en kunnen qua ranking ook stappen vooruitmaken.” Vanwege de COVID-situatie verloopt de zoektocht niet makkelijk, “maar mocht dat niet doorgaan hebben wij andere opties, aldus Menzo’’.Bij het zoeken naar een opponent wordt ook gekeken naar de klimatologische omstandigheden. Het klimaat moet vergelijkbaar zijn met dat van de mogelijke opponenten in de Nations League A. Verder wil Menzo ook het liefst op natuurgras spelen, zodat zijn ploeg op alle scenario’s voorbereid is. Het speelveld van het Franklin Essedstadion, dat momenteel als thuishaven fungeert voor internationale wedstrijden van ‘Natio’, is een kunstgrasmat.2023 Concacaf Nations League Finals De CONCACAF Nations League 2023 wordt in juni 2023 op een centrale locatie gespeeld en bestaat uit halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en een finale. Om de halve finale match-ups tussen de vier League A groepswinnaars te bepalen, worden teams gerangschikt 1-4 op basis van hun 2022/23 CNL groepsfase resultaten, waarbij het hoogst gerangschikte team tegenover het laagst gerangschikte team staat (1 vs 4 en 2 vs 3) . 2022/23 Concacaf Nations League officiële loting De officiële trekkingen voor de CONCACAF Nations League-groepsfase 2022/23 vinden plaats op maandag 4 april in Miami, Florida. De drie trekkingen, één voor elke competitie, zullen allemaal worden gedaan met behulp van een enkelblind-systeem met drie potten voor League A, vier potten voor League B en drie potten voor League C. De 41 deelnemende Concacaf-ledenverenigingen worden toegewezen in hun respectievelijke League-potten volgens hun Concacaf-ranglijst volgens het internationale wedstrijdvenster van FIFA van maart 2022.League A Pot 1: 3 hoogst gerangschikte teams en Concacaf's vertegenwoordiger in de FIFA World Cup Qatar 2022 Intercontinental Playoff Pot 2: Volgende 4 gerangschikte teams Pot 3: Laagste 4 gerangschikte teams Opmerking:

De Concacaf-vertegenwoordiger die zich kwalificeert voor de intercontinentale play-off van de FIFA World Cup Qatar 2022, wordt automatisch toegewezen aan pot 1. Dit is om ervoor te zorgen dat ze kunnen deelnemen aan de intercontinentale play-off die zal plaatsvinden in Doha, Qatar, tijdens het tweede FIFA-wedstrijdvenster van juni 2022. League B Pot 1: 4 hoogst geklasseerde teams Pot 2: Volgende 4 geklasseerde teams Pot 3: Volgende 4 geklasseerde teams Pot 4: Laagst geklasseerde teams League C Pot 1: 4 hoogst geklasseerde teams Pot 2: Volgende 4 geklasseerde teams Pot 3: Laagst geklasseerde teams van 5 Elke trekking van de competitie begint met het willekeurig selecteren van een team uit pot 1 en deze te plaatsen in groep A van hun respectievelijke competitie. De trekkingen gaan verder door de resterende teams uit pot 1 te selecteren en ze op volgorde in groepen B, C en D te plaatsen. Dezelfde procedure wordt gevolgd voor de overige potten. Fans kunnen het live-evenement volgen via de partnernetwerken van de Confederatie, waaronder CBS/Paramount + (USA-Eng), Univision/TUDN (USA-Spa), OneSoccer (CAN), Televisa (MEX), regionale partners in Midden-Amerika en het Caribisch gebied, en de Concacaf Official App (afhankelijk van territoriumbeperkingen). De gratis mobiele app is beschikbaar in de Apple en Google Play Stores.

1.146 weergaven2 opmerkingen
bottom of page