top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

'Alles wat je moet weten over het speelschema en het nieuwe CONCACAF Nations League format'
Juli 8, 2023
Alle 41 bij de Concacaf aangesloten landen zullen deelnemen aan een vernieuwde CONCACAF Nations League die nu meer directe eliminatiewedstrijden omvat. Het toernooi dient als kwalificatie voor Concacaf-landen die deelnemen aan de CONMEBOL Copa América 2024. De groepsfase begint in september 2023. Het speelschema voor de derde editie van het toernooi is inmiddels bekend. De CONCAF Nations League van 2023/24 vindt plaats tijdens de FIFA International Match Windows van september, oktober en november 2023, gevolgd door de CNL Finals in maart 2024. De CNL is in 2018 door de Confederatie geïntroduceerd en biedt alle aangesloten CONCACAF-landen de mogelijkheid om consequent deel te nemen aan een regelmatig schema van officiële wedstrijden tijdens de vierjarige cyclus tussen FIFA World Cups. Het stimuleert ontwikkeling en levert een boeiend toernooi op voor fans in de hele regio. Tijdens de eerste twee edities werden elk 106 officiële wedstrijden gespeeld in de hele regio, wat competitieve kansen bood voor alle CONCACAF-landen. De editie van 2022/23 werd vorige maand afgesloten met een spannende CNL-finale tussen Canada, Mexico, Panama en de Verenigde Staten. De Verenigde Staten kwamen werd bekroond tot kampioen na het verslaan van Canada in de finale met 0-2 door doelpunten van Chris Richards (Bayern München) en Folarin Balogun (Arsenal).

Zoals eerder aangekondigd, is vanaf de 2023/24 CNL, die in september 2023 van start gaat, het format van de competitie vernieuwd voor de invoer van meer directe eliminatiewedstrijden. Dit omvat de kwalificatieronde voor zes CONCACAF-landen die zich via de Play-Offs zal kwalificeren voor de CONMEBOL Copa América 2024. De CNL 2023/24 wordt nog steeds gespeeld in een indeling met drie competities (A, B en C), waarbij de 41 nationale seniorenteams voor heren in de regio worden verdeeld in de competities volgens de resultaten van de CNL 2022/23. League A: 16 nationale teams (groepsfase en kwartfinales) League A is uitgebreid met 16 teams (in plaats van 12) en er is een nieuwe kwartfinale gecreëerd voor meer directe eliminatiewedstrijden. Voor de wedstrijden in de groepsfase werden de 12 laagst gerangschikte teams geloot in twee groepen van elk zes teams en zullen spelen in een "Zwitserse stijl" competitiesysteem. In totaal speelt elk team vier wedstrijden (twee thuis en twee uit).Groep A:

Panama

Guatemala

El Salvador

Martinique

Curaçao

Trinidad & Tobago
Groep B:

Haïti

Jamaica

Honduras

Cuba

SURINAME

Grenada

Na de groepsfase, in de FIFA-windows van september en oktober 2023, gaan de eerste en tweede plaatsen van elke groep door naar de CNL-kwartfinales, waar ze zich zullen voegen bij de vier best gerangschikte nationale teams van League A. De kwartfinale wordt in de FIFA-window van november 2023 gespeeld in een thuis- en uit-format, waarbij de totale scorewinnaars in elke kwartfinale doorgaan naar de CNL-finale van 2024 en zich kwalificeren voor de CONMEBOL Copa América 2024.De vier geplaatste landen in de kwartfinales zijn (in alfabetische volgorde): Canada, Costa Rica, Mexico en de Verenigde Staten. De aan elkaar gekoppelde landen voor de kwartfinales worden als volgt bepaald op basis van de Concacaf-ranglijst van oktober 2023 (na de FIFA-window) en de resultaten van de CNL Groepsfase 2023/24: Kwartfinale 1: als vierde geplaatst land tegen beste eerste plaats (1A/1B) Kwartfinale 2: als derde geplaatst land tegen volgende eerste plaats (1A/1B) Kwartfinale 3: als tweede geplaatst land tegen beste tweede plaats (2A/2B) Kwartfinale 4: best gerangschikte geplaatst land tegen volgende tweede plaats (2A/2B)

De resterende twee Concacaf-landen die zullen deelnemen aan de CONMEBOL Copa América 2024 zullen worden bepaald via een Play-In met directe eliminatie van één wedstrijd tussen de vier League A verliezende kwartfinalisten. Ook deze Play-In vindt plaats in maart 2024.


League B: 16 nationale teams (groepsfase)


League B zal beschikken over 16 teams verdeeld in vier groepen van vier teams. Elk team speelt tegen elk ander team in hun groep, thuis en uit, voor een totaal van zes wedstrijden per team (drie thuis en drie uit).


Groep A:

Guadeloupe

Saint Kitts & Nevis

Saint Lucia

Sint Maarten


Groep B:

Nicaragua

Dominicaanse Republiek

Montserrat

BarbadosGroep C:

Frans-Guyana

Bermuda

Saint Vincent en de Grenadines

BelizeGroep D:

Guyana

Antigua en Barbuda

Puerto Rico

Bahama's
League C: 9 nationale teams (groepsfase) League C beschikt nu over nu 9 teams verdeeld in drie poules van drie teams. Elk team speelt tegen elk team in hun groep, thuis en uit, voor een totaal van vier wedstrijden per team (twee thuis en twee uit).


Groep A:

Bonaire

Sint Maarten

AnguillaGroep B:

Aruba

Kaaimaneilanden

Amerikaanse Maagdeneilanden
Groep C:

Dominica

Turks- en Caicoseilanden

Britse Maagdeneilanden
Promotie en degradatie tussen competities worden volledig hervat aan het einde van de derde editie.Vergeet niet te abonneren 🔔


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page