top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

'Surinaamse voetbalbond blaast lucratieve sponsordeal met Nike af'

De zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor heeft de Surinaamse voetbalbond een niet te weigeren aanbod van productiegigant Nike opgeleverd. Enkele malen was de bond dichtbij een deal, maar werd dit - bijvoorbeeld in juli 2023 - op het laatste moment door de bond zelf afgeblazen.Nike is een productiebedrijf voor sportkleding en uitrusting, gevestigd in de Verenigde Staten van Amerika.

Nike staat ​​bekend om het maken van topkwaliteit sporttenues en uitrusting gedragen door verschillende topsporters van verschillende sporten over de hele wereld.

Nike is niet alleen een wereldwijde gigant in de sportkledingproductie, maar sponsort ook verschillende voetbalteams over de hele wereld, inclusief clubs en landen.
1. Brazilië

Nike heeft er als bedrijf altijd naar gestreefd om geassocieerd te worden met de beste atleten, teams en landen van een bepaalde sport. Het is geen verrassing dat ze sinds de jaren negentig betrokken zijn bij misschien wel het beste voetbalteam in de geschiedenis, Brazilië.2. Nederland

De winnaars van het EK van 1988 hebben Nike als tenueleverancier van het nationale team, een sponsoring die begon in 1996 en naar verwachting zal voortduren tot ten minste 2026.

3. Frankrijk

Op 1 januari 2011 kwam de Franse voetbalbond een shirtsponsorovereenkomst overeen met Nike ter waarde van € 320 miljoen over zeven jaar (1 januari 2011 - 9 juli 2018), waardoor het blauwe shirt van Frankrijk de duurste sponsoring in de geschiedenis van het voetbal werd.

De Wereldbekerwinnaars van 1998 en 2018 verlengden hun contract met Nike en het sportkledingbedrijf sponsort hun tenue tot op heden nog steeds.

4. Engeland Het nationale voetbalelftal van Engeland is een van de populaire nationale voetbalteams die worden gesponsord door Nike. Nike nam het in 2013 over als tenueleverancier van de Three Lions en sponsort sindsdien hun short.5. Zuid-Korea

Zuid-Korea begon hun sponsoring met Nike sinds 1 januari 1996.

De Taegeuk Warriors hadden een van de beste tenues tijdens de FIFA World Cup 2022 .
Op 20 januari 2020 tekende Zuid-Korea een 11-jarige kit-sponsorovereenkomst met Nike ter waarde van ongeveer $ 204 miljoen.6. Nigeria

De Afrikaanse voetbalkrachtpatser begon zijn samenwerking met Nike in 1994 als gevolg van de briljante prestatie van het Nigeriaanse nationale team tijdens de FIFA World Cup (USA) in hetzelfde jaar.
Het Amerikaanse sportkledingbedrijf kleedde de Super Eagles tot 2003.

De relatie met de Nigeriaanse voetbalbond werd hersteld in 2015, wat later leidde tot de creatie van het iconische Nigeria World Cup-shirt dat publiek en supporters versteld deed staan ​​tijdens de FIFA World Cup 2018 in Rusland.
Dat shirt wordt beschouwd als een van de beste voetbalshirts aller tijden .

Nigeria is het enige Afrikaanse nationale voetbalteam dat wordt gesponsord door Nike.7.Portugal

De winnaars van het EK 2016 zijn een van de voetbalteams die door Nike worden gesponsord. Bovendien wordt hun legendarische speler Cristiano Ronaldo ook gesponsord door Nike. Wel is deze onlangs in opspraak geraakt nadat er onlangs werd geconstateerd dat hij (al sinds 2003 aangesloten bij Nike) scheenbeschermers van Adidas droeg. Het is wel wat anders dan een storm in een glas water als je een tienjarig contract ter waarde van 170 miljoen euro bij Nike hebt. Al is het nog niet duidelijk of Nike hem daarvoor een boete zal opleggen.

8. Verenigde Staten

Het is bijna vanzelfsprekend dat een trots Amerikaans bedrijf zou worden geassocieerd met het nationale voetbalteam van de Verenigde Staten.
Nike is er trots op deel uit te maken van en ondersteuning te bieden aan het merk dat de Amerikaanse nationale voetbalteams zijn.

Suriname had zich aan dat imposante rijtje kunnen voegen van nationale landenteams die worden gesponsord door Nike, maar de SVB (Surinaamse Voetbalbond) heeft ervoor gekozen om een vervolg te geven een de samenwerking met de huidige sponsor.

Klupp

Is een Nederlandse fabrikant van sportkleding die niet alleen in voetbal is vertegenwoordigd, maar ook in andere sporten waaronder basketbal, volleybal en tennis. Klupp bestaat sinds 2008 en heeft sindsdien onder meer samenwerkingscontacten afgesloten met enkele Nederlandse voetbalclubs waaronder: NAC Breda, FC Groningen en Vitesse.


Klupp is ook sinds 2015 de kledingsponsor van het Surinaamse Voetbalelftal en lanceerde in 2021 een nieuw thuisshirt en uitshirt. Beide tenues bevatten hetzelfde template dat in 2018 door team USA werd gebruikt. De bedoeling was om in datzelfde jaar te schitteren op het WK in Rusland, maar kwalificeerden zich niet in 2018, wat de eerste keer was dat het team een WK had gemist sinds 1986.
Tekenend is dat de opbrengst van de merchandising van clubartikelen ten goede komt aan de clubs en volgens Wikipedia niet hoeft worden afgedragen aan de kledingsponsor.

Het is dan zeer aannemelijk dat dezelfde voorwaarden ook bij de merchandising van artikelen van nationale voetbalelftallen van kracht zullen zijn.


Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de merchandise-inkomsten van Ajax (dat onder meer door Ziggo en GigaNet wordt gesponsord), dan verdienden de Amsterdammers volgens Voetbal International tijdens het seizoen 2021-2022 bijna 36 miljoen Euro aan merchandise.

Comments


bottom of page