top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

"In Suriname lopen er nog steeds Gullits en Rijkaards’’


Juli 27 , 2021

Dean Gorré woont weer sinds een aantal jaren in Suriname en scout geregeld langs de velden van de SVB Topklasse, de hoogste voetbalafdeling van Suriname daar SV Robinhood de recordkampioen is met 23 titels.


Bij sommige spelers vraagt Gorré zichzelf af waarom die niet op het hoogste niveau in een buitenlandse topcompetitie spelen.

De bij Inter Mongoetapoe spelende Sergino Eduard is één van die spelers die onlangs in de wedstrijd tegen Guadeloupe op de Gold Cup als aanjager op het middenveld veel weg had van Edgar Davids in zijn hoogtijdagen.


De 26-jarige Eduard debuteerde op 14 november 2013 voor Suriname in een oefenwedstrijd tegen Bonaire (2-0). De defensieve/linkermiddenvelder heeft inmiddels vierentwintig interlands gespeeld waarin hij goed was voor twee doelpunten.

‘Straks eindigen ze als mangoverkoper, of ze gaan het leger in’’


Structuur

Als de betere spelers in Suriname prof zouden kunnen worden in Mexico of in Amerika, dan is de basis al gelegd. Maar het ontbreekt momenteel aan organisatie en structuur. Daarom hebben ze allemaal naast het voetballen een baan ernaast.

Ondanks dat blijft de druk op de bondscoach vanuit Suriname hoog en ziet men graag dat de trend met de spelers die speeltijd kregen tegen Guadeloupe wordt voortgezet.

‘’De spelers trainen hard en geweldig, dus los van het gunnen hebben zij het zelf ook verdiend, maar het vaker inzetten van spelers als Ivenzo Comvalius, Dimitrie Apai, Gleofilo Vlijter en Sergino Eduard hangt echt van de wedstrijd en de situatie af’’, aldus Gorré in een interview met Start Finish’’.Nieuw Natio

Bondscoach Dean Gorré is momenteel al bezig met het maken van een planning waarin er kan worden gewerkt aan het formeren van een nieuw en beter op elkaar afgestemd team. Hiervoor zijn er tien oefenwedstrijden nodig, maar er zijn slechts vijf FIFA-momenten waarin we alle spelers tot onze beschikking hebben.

Dat is in september, oktober, november, maart- en juni 2022. Hierbij denken we aan Curaçao, El Salvador en Qatar, waarvan laatstgenoemde (inmiddels in de halve finale van de CONCACAF Gold Cup staat), een goede optie zou kunnen zijn. Al is er organisatorisch nog veel werk aan de winkel, daar het SVB bestuur het plan eerst zou moeten goedkeuren en daarbij zou moeten kijken of het financieel haalbaar is om de gewenste tien oefenwedstrijden te kunnen spelen.


‘We moeten doorselecteren’.. Er moeten spelers bij komen en we gaan afscheid nemen van een aantal spelers’.De garantie voor het spelen van de oefenwedstrijden is er momenteel niet, maar Gorré blijft strijdbaar en heeft de potentie bij Natio gezien om naar een andere level te gaan ook al zou hij het moeten doen met spelers uit de Surinaamse SVB Topklasse.


‘Als wij dit jaar niets gaan doen dan zal zullen wij volgend jaar de Gold Cup op het zelfde punt beginnen waar wij dit jaar zijn begonnen, daarom moeten wij doorbouwen en daarvoor is er een budget nodig’.


SVB voorzitter John Krisnadath is trots en blij met wat Dean Gorré tot nu toe voor het Surinaamse voetbal heeft betekend en looft zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van jonge spelers en het klaarstomen van de volgende generaties.


‘Als IJsland (met minder inwoners dan Suriname, red.) een WK kan halen, dan kan Suriname dat ook.’'


Gyrano Kerk

De nog maar 25-jarige FC Utrecht aanvaller (55 doelpunten, 215 wedstrijden) maakt een sterke ontwikkeling door, werd nooit geselecteerd voor jong Oranje, maar gaf in 2019 aan te dromen van het Nederlands elftal. Tot de dag van vandaag is het nog niet tot een selectie gekomen. Wel deden zowel Sean Klaiber en Damil Dankerlui een oproep aan Kerk om Natio te versterken, maar hij gaf evenals Jaïro Riedewald en Jean-Paul Boëtius aan nog te wachten op Oranje, al zou dit in de toekomst nog kunnen veranderen.


Maar met oog op de toekomst zijn er nog veel meer opties: Danilho Doekhi (Vitesse), Jayden Braaf (Manchester City, verhuurd aan Udinese), Daishawn Redan (Hertha BSC), Melayro Bogarde (TSG 1899 Hoffenheim), Anfernee Dijksteel (Middlesbrough FC) en Crysencio Summerville (Leeds United).


‘We kijken zelfs naar 16- of 17-jarige spelers die bijvoorbeeld een Surinaamse opa of oma hebben, daar planten we het zaadje al’.

944 weergaven1 opmerking

1 comentario


bcgaircraft
27 jul 2021

Probeer nou eens een oefenstage in Amsterdam te regelen bij Ajax. Goed niveau, veel publiek, commerciële mogelijkheden en je wekt interesse bij Surinaamse jongeren in NL. En voor de jongens uit Suriname een geweldige kans!!!

Me gusta
bottom of page