top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’Henk Ten Cate de ideale bondscoach voor Suriname’’

Oktober 27 , 2021De SVB zou haast moeten maken wil het Henk Ten Cate aanstellen als nieuwe bondscoach van Natio nu deze na ‘goed overleg’ met Al Wahda (VAE) per direct is opgestapt.


De 66-jarige Ten Cate keerde in maart van dit jaar terug bij Al-Wahda, waar hij tussen 2018 en 2019 ook trainer was. Ook haalde hij met die club de Aziatische Champions League. Dat toernooi bereiken was ook de doelstelling die Ten Cate in maart aan het begin van zijn tweede periode bij de club meegegeven kreeg en het lukte hem om het hoofdtoernooi te bereiken. Sterker nog, Al-Wahda stoomde door naar de kwartfinale en werd daar uiteindelijk gestuit door het Saoedische Al-Nassr, dat het onderlinge duel met 5-1 wist te winnen. Daarna werd door Ten Cate en de club besloten om de samenwerking te beëindigen.


Natio

Sinds het ontslag van Dean Gorré als bondscoach van het Surinaams voetbalelftal is er tot op heden geen officiële coach meer aangesteld. Op de officiële kanalen van de SVB werd de Mexicaanse Jacques Passy Kahn vorige maand nog als interim-bondscoach aangesteld, maar dat bericht werd al zeer snel ontkracht door de SVB waarna het als sneeuw voor de zon van alle officiële kanalen van de bond verdween.Binding met Suriname

Ten Cate kwam ter wereld als zoon van een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder, waarvoor hij in de zomer van 2018 had aangekondigd voor zijn moeder te stoppen en niet meer terug zou keren als trainer.


,,Je kunt nooit nooit zeggen, maar zoals ik hier nu zit ,is dit mijn laatste job in het voetbal. Ik ga niet eens meer voor de televisie werken. Dit is het. Ik heb 47 jaar in het voetbal gewerkt en dat is veel. Ik denk dat het genoeg is geweest’’, aldus Ten Cate.Ten Cate kon later in datzelfde jaar de lokroep niet weerstaan en is op 10 december 2018 toch weer als trainer aan de slag gegaan. Dit keer bij Al-Wahda FC, wederom in Abu Dhabi.


Suriprofs

Voor Henk ten Cate voelde het als een morele verplichting om iets te doen voor Suriname en droeg in 1997 als Suriprofs-trainer zijn steentje bij om de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal op een hoger niveau te krijgen.

“Suriname is een land met ontzettend veel voetbaltalent, maar als er geen middelen zijn om dat talent te ontwikkelen, houdt het op. Daarom doen wij dit”.Steven Dijksteel

Als lid van de organisatie achter het project ‘’Suriname op weg naar het WK 2018’’ heeft Steven Dijksteel namens de SVB in 2014 al gesprekken met Henk Ten Cate gevoerd over de functie van bondscoach voor het Surinaamse nationale voetbalelftal. Ten Cate had toegezegd geïnteresseerd te zijn in het project, maar gezien zijn ervaringen in het verleden met de SVB en het Surinaamse voetbal wilde hij qua randvoorwaarden een aantal zekerheden hebben. Dus hij wilde een aantal dingen goed afgesproken hebben. Deze zekerheden konden hem op dat moment niet worden gegarandeerd, waardoor het toen niet tot een samenwerking met de voormalig oefenmeester van Barcelona (assistent), Ajax en Chelsea is gekomen.819 weergaven0 opmerkingen
bottom of page