top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

Suriname neemt met historische overwinning afscheid van de Gold CupJuli 21 , 2021


Ondanks twee verloren wedstrijden en één overwinning kan Suriname met grote tevredenheid terugkijken op het debuut op de Gold Cup.


Gold Cup

Mede dankzij Gleofilo Vlijter en de in de 67e minuut ingevallen Nigel Hasselbaink stapt Natio op het vliegtuig terug naar huis met de eerste overwinning ooit op een Gold Cup.

Met niks meer op het spel wilde Natio persé de laatste wedstrijd op de Gold Cup winnend afsluiten. Dat is met een 2-1 overwinning tegen Guadeloupe gelukt nadat Jamaica (2-0) en Costa Rica (2-1) in de vorige wedstrijden te sterk waren. Al kreeg Suriname niet wat het verdiend had in de wedstrijd tegen de Los Ticos daar het de wedstrijd grotendeels domineerde.


Guadeloupe

Ook tegen het Goudeloups elftal domineerde Suriname grotendeels en kreeg het een handvol kansen, maar stuitte het telkens op doelman Kévin Ajax. De 33-jarige doelman van CS Moulien, uitkomend in de eerste divisie van Guadeloupe, de Guadeloupe Championnat National, keepte de beste wedstrijd van zijn leven.
‘Met een marktwaarde van €25.000,- speelde hij als een keeper met de waarde van €25.000.000,-‘.

Kingsley Coman

Als meest waardevolle speler met een marktwaarde van €65.000.000,- had Kingsley Coman (Bayer München) onderdeel kunnen maken van het Guadeloups elftal. Ook Anthony Martial en Alexandre Lacazette hadden de keuze om uit te komen voor Guadeloupe. Maar als Departement van Frankrijk is het land niet aangesloten bij de FIFA en kan daarom ook niet meedoen aan de WK kwalificatiewedstrijden. Daarmee is de keuze van een speler van die categorie dan al snel gemaakt.

Tegen Suriname speelde het elftal van Guadeloupe voornamelijk reactievoetbal en leek voor het creëren van kansen afhankelijk te zijn van een tegengoal of kans van Suriname. Met twee schoten tegen het aluminium kwam het nog aardig dichtbij een doelpunt die in de twintigste minuut alsnog via Matthias Phaeton zou vallen.


Local boys

Dean Gorré bouwt graag zekerheden in door voornamelijk met profs te spelen, omdat die al weten wat er op het hoogste niveau wordt gevraagd.


‘Voor het hoogste niveau van Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied worden er andere dingen dan voor het hoogste niveau van Europa gevraagd’.


Maar met name vanuit Suriname is de roep voor het vaker toepassen van de local boys groot en ziet men graag enkele spelers van eigen bodem in de basis acteren omdat die qua mentaliteit en onbevangenheid de profs meer zouden kunnen bijbrengen.

En gezien de facetten die er in de concacaf-zone worden gevraagd heeft Natio met een mix van locals en profs wellicht exact datgene wat er nodig is voor het boeken van succes.

Dat uitgerekend Dimitri Apai en Ivenzo Comvalius de verdedigers van Guadeloupe het leven zuur maakten zal die roep alleen maar sterker maken.

524 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page