top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

"Wie is de SVB?’’

Bijgewerkt op: 2 sep. 2021September 1 , 2021De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) is de voetbalbond van Suriname. Het hoofdkwartier is gevestigd in Paramaribo aan de Letitia Vriesdelaan nr 7. De huidige voorzitter is drs. John Krishnadath.De SVB werd opgericht op 1 oktober 1920 en is sinds 1929 aangesloten bij de FIFA.


De SVB is vanwege historische redenen niet aangesloten bij de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL, maar bij de Noord-en Centraal-Amerikaanse CONCACAF. De Surinaamse Voetbal Bond telt 41 leden en wordt gevormd door de bij haar aangesloten voetbalverenigingen en lidbonden.

De hoogste divisie die de SVB kent is heet de 1e Divisie en is ook de competitie waaruit de landskampioen voortkomt. De 2de Divisie is de tweede competitie die landelijk wordt georganiseerd. Een jaarlijks gehouden Lidbondentoernooi valt eveneens onder de hoede van de SVB. De bond organiseert verder het toernooi om de Beker van Suriname en de President ’s Cup (Surinaamse Supercup). De SVB is ook verantwoordelijk voor de diverse nationale heren en dames elftallen en het Surinaams olympisch elftal.“De ingrediënten van hard werken, samenwerking, planning, betrokkenheid, communicatie, investeringen in menselijk potentieel en infrastructuur zal ons leiden naar succes op lange termijn. Maar ook individuele en collectieve verbetering gekoppeld aan ons vermogen om onze financiële middelen te vermeerderen, ons allemaal in staat zal stellen onze mogelijkheden te maximaliseren tot het bereiken van succes bij het voldoen aan alle door ons gestelde doelen.”


De Surinaamse Voetbalbond beschikt over de volgende eigen faciliteiten:


· Een Hoofdkantoor tbv van de Administratie en bestuur van de SVB

· Het Andre Kamperveen Internationaal voetbal stadion (Natuurgras)

· Het Dr. Ir. Frank Essed Stadion (Kunstgras)

· Het Emile de La Fuente Sport Complex met daarop de volgende faciliteiten:

· Het EML Stadion voor de Jeugd competitie (Natuurgras)

· Het EML Guest house (biedt slaapgelegenheid aan 80 personen)

· Twee trapveldjes (kunstgras)

· Een beheerderwoning

· Een gym voorzien van alle benodigde apparatuur voor krachttrainingen

· Het George W. Streepy Stadion (In gebruik door de vereniging Transvaal)

· Het Owru Cul Sport en Entertainment Complex met daarop de volgende faciliteiten:

· Vier trapveldjes (Kunstgras) incl. Kleedkamers, douches en toiletten

· Een Grand Café

· Een kantoor ten behoeve van de bondscoach en het bestuur

· Een sportwinkel aan de L. Vriesdelaan


‘’De inspanningen en investeringen gepleegd in onze accommodaties; in een gelicenseerde en nieuwe opzet van onze Nationale Competitie; de gepleegde investeringen in de Nationale Selectie; de verwezenlijking van de dubbele nationaliteit; et cetera; allen doelen die de randvoorwaarden vormden voor de toen geformuleerde hoofddoelstelling welke bestond uit het zich kunnen kwalificeren voor de Wereld Kampioenschappen Voetbal in Qatar 2022’’Nu Suriname zich niet heeft weten te kwalificeren voor het WK Qatar 2022 heeft de SVB de aandacht gelegd naar het opzetten van een Prof League, al is de status daarvan op het moment van schrijven nog niet bekend.‘’Vanwege de nieuwe FIFA richtlijnen zal Suriname jaarlijks aan minimaal 24 officiële of vriendschappelijke Internationale wedstrijden moeten participeren’’.


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft een samenwerking met de Surinaamse Overheid via verschillende Ministeries waaronder Sport en Jeugdzaken, Het Ministerie van Onderwijs, het Ministerie van Financiën, Het Ministerie van Justitie en Politie, het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen evenals een met het Ministerie van Openbare Werken.


‘’De SVB is verheugd dat zij op meerdere gebieden de financiële en technische ondersteuning van ons moeder bestuursorgaan heeft ontvangen die gericht is op de verbetering van onze voetbal infrastructuur’’.


Dit is een belangrijke prestatie van de SVB in de afgelopen jaren geweest en we blijven ons richten op deze vooruitgang. Gezegd moet worden dat de SVB een van de weinige FIFA lid landen in het Caraïbisch gebied is die door de FIFA ter beschikking gestelde project gelden volledig benut’’.

Projecten


  • Intensieve mediacampagnes voeren om ouders te informeren en de jeugd te bewegen zich aan te sluiten bij een lokale onder toezicht van de SVB staande “voetbalscholen”. 2021-2022


  • Opzetten van SVB-academie, waar alle toptalenten verder opgeleid worden en speciale persoonlijke begeleiding krijgen. 2021-2026


  • Ontwikkelen en implementeren van een landelijke organisatiestructuur voor de opleiding en training van jeugdige voetbaltalenten. 2022


  • Ontwerpen en implementeren van district jeugdvoetbalcompetities en een competitie tussen districten. 2022


  • Decentraliseren van de jeugdcompetitie door het opzetten van regionale jeugdcompetities. 2022


  • Jaarlijkse nationale via de televisie uitgezonden U 13, U-15, U-17, U-20 talent toernooien. 2022In ons land is er -”so to speak”- geen enkel bedrijf als we daarmee vergeleken kunnen worden, dat zich zo lang heeft kunnen standhouden als de SVB. Vrijwel alle grote die U kende zijn er niet meer of staan op het punt “de geest” te geven”.‘’Voetballand Suriname telt mee in de Wereldtop en zal met “Natio” haar nationale selectie vanaf 2023 behoren tot de top 5 van de CONCACAF en aan alle Wereldvoetbal toernooien meedoen, en met haar clubvoetbal tot de top 10 van het regionaal voetbal behoren’’.Het Bestuur

John Krishnadath – Voorzitter


Hij is directeur van IDOS, een instelling die zich bezighoudt met het organiseren van opiniepeilingen en marktonderzoek in Suriname. Hij was onder andere in sterke mate betrokken bij het verslaan van de verkiezingen van het DNA in 2020. Hij is daarmee een bekende televisiepersoonlijkheid.

IDOS is naast het NIKOS van Marten Schalkwijk de belangrijkste bron van opiniegegevens in het land. Krishnadath stuurde in de functie van voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond in 2014 een voorstel naar alle 51 leden van De Nationale Assemblée (het hoogste politieke orgaan van de staat) om Surinamers, bijvoorbeeld voetballers van Surinaamse afkomst die Nederlander zijn en daar voetballen, een dubbele Surinaamse nationaliteit toe te kennen, en toe te staan om voor het Surinaamse nationale elftal uit te komen. Het voorstel stuitte echter op een Nederlandse verklaring dat de Nederlandse wet dubbele nationaliteiten niet toestaat.Onder het bewind van (ex)- bondscoach Dean Gorré is het vanaf november 2019 uiteindelijk wel mogelijk geworden dat Nederlandse Surinamers voor Suriname uit kunnen komen. Doordat het 'sportpaspoort' is ingevoerd verliezen de spelers hun Nederlandse nationaliteit niet meer. Suriname was het laatste land dat gebruik maakt van deze optie. Het invoeren van het 'sportpaspoort' heeft ervoor gezorgd dat veel spelers met Surinaamse roots hebben aangegeven graag international van Suriname te worden.

Dayasankar Mathoera - Ondervoorzitter

Was 6.5 jaar actief als directeur van het Staatsziekenfonds, 10.5 jaar (2008 t/m okt. 2018) directeur van Psychiatric Centre of Suriname en momenteel directeur 's Lands Hospitaal sinds 1 oktober 2018. Tevens overheidsdeskundige bij The Oranization Of American States (OAS) met betrekking tot drugsbeleid en Voorzitter Nationale Antidrugsraad Suriname (2013 t/m 2017).


(Als ondervoorzitter bij de SVB is hij verder ook belast met zaalvoetbal en de lidbonden).

Johan Rozenblad - Secretaris

Voorgeschiedenis onbekend.

Bidjaikoemar Mankoe - Penningmeester
Was in 2011 nog 2e penningmeester op de namenlijst van VHP voorzitter Bholanath Narain


(In de functie van penningmeester bij de SVB is hij ook belast met vrouwenvoetbal en infrastructuur).

Roy Samuels - Commissaris

Is in het dagelijks leven actief als nationaal coördinator Immigratie en Grensbewaking DNV (militaire-politie)


(Als commissaris bij de SVB wordt hij belast met de nationale selecties).

Waldo Gobardhan - Commissaris
Directeur 'Waldo’s Travel'.

Waldo's Travel is opgericht in 1993 in Suriname door de heer Waldo Gobardhan.

Na 30 jaar trouw in dienst te zijn geweest bij Chi Hung Reisbureau aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo heeft de heer Gobardhan in 1993 besloten om zelfstandig verder te gaan.

Al snel groeide het reisbureau uit tot een succesvolle onderneming die niet meer weg te denken is uit de Surinaamse samenleving.


''Betrouwbaarheid, goede service en professionaliteit staan heel hoog in het vaandel bij ons. Zo werken er bij ons medewerkers die een weerspiegeling (Chinees/Javaans/Hindoestaans/ Creools zijn van de Surinaamse bevolking''.


(Als commissaris bij de SVB wordt hij belast met de scheidsrechters).

Guilliano Snip – Commissaris


Oud voetbaltrainer bij SV Santos, psychosociaal counselor en werkt parttime bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken op het gebied van jeugdcentra.


Na de Sergeantencoup voelde hij zich in de jaren 80 aangetrokken tot het gedachtegoed van de revolutie en nam hij deel aan de Jongerenraad van Nickerie. Hij werd rond 1987 lid van de NDP van Bouterse en was kandidaat nummer 3 tijdens de verkiezingen van 1996 en 2000. Tijdens de verkiezingen van 2015 stelde hij zich opnieuw kandidaat. Deze keer stond hij op plaats 2 en werd hij gekozen tot Assemblée-lid.

In het parlement is hij voorzitter van de commissie voor Sport- en Jeugdzaken. Verder houdt hij zich bezig met Volksgezondheid en Justitie en Politie.


(Als commissaris bij de SVB wordt hij belast met jeugdvoetbal en nationale competities).Belangenverstrengeling

Veel bestuursleden van de SVB hebben een bedrijf en/of politieke contacten wie diensten levert aan de bond. Er worden onder andere vliegtickets ingekocht bij het reisbureau van bestuurslid Waldo Gobardhan.
''Iedereen kan zeggen dat deze mensen geld verdienen, maar ze geven ook korting, dat ziet niemand'', aldus ondervoorzitter Dayasankar Mathoera.

Het feit dat er bij stemmingen met machtigingen wordt gewerkt, werkt ook niet bepaald in het voordeel van de SVB. Normaliter is het machtigen van een persoon om te stemmen alleen mogelijk wanneer je zelf niet bij de stemmen aanwezig kan zijn. Maar bij verkiezingen in het verleden had toenmalig voorzitter Harold Bendt van de Coronie Sportbond een machtiging getekend, terwijl hij gewoon bij de stemming aanwezig was. De herkiesbare bestuursleden Waldo Gobardhan en Bidjaikoemar Mankoe slaagden er zelfs in om op zichzelf te stemmen, met behulp van twee machtigingen.

De problemen van de SVB zijn niet uniek. Meerdere maatschappelijke organisaties kampen met rommelige verkiezingen (of verkiezingen die eindeloos worden uitgesteld) en bestuursleden die gunsten verlenen aan familie en vrienden.


''Men weet dat wij als bestuurders alles in het werk stellen''.Bestuursleden van de SVB krijgen geen vergoeding, maar vooral de toegang tot bijeenkomsten van de internationale voetbalkoepel FIFA zijn aanlokkelijk. Comfortabel en geheel betaald afreizen naar vergaderingen en gala’s: sla dát maar eens af.
''Misschien kun je anders nooit naar het buitenland, en nu heb je zelfs plaats op de eretribune'', zegt Ray Wimpel, oud- sportbestuurder en oud- sportjournalist ''Dat soort dingen spelen ook mee bij een mens''.
663 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page