top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

Wie is de nieuwe keeperstrainer van Suriname?

Juni 11, 2023


Bij ons bezoek aan het trainingskamp van het nationale voetbalelftal van Suriname in Amsterdam, viel het al op dat keeperstrainer Carlo L'ami één van de meest opvallende afwezigen was. Het eerder in de media verschenen bericht dat L'ami onderdeel uit gaat maken van de technische staf van Alfred Schreuder die onlangs zijn keuze liet vallen op een avontuur in Abu Dhabi, deed ons al een optelsom maken.


Het was best aannemelijk dat de baan niet gecombineerd zou kunnen worden met zijn werk als keeperstrainer bij de Surinaamse voetbalbond, dit ondanks het feit dat hij er nog onder contract stond.


Schreuder en L'Ami werkten in het verleden al samen bij Club Brugge. Ze hebben ook allebei een verleden bij Feyenoord en Ajax waar L'ami jarenlang als keeperstrainer diverse doelmannen onder zijn hoede heeft gehad waaronder Kenneth Vermeer.

''Op het laatste moment is onze keeperstrainer helaas vertrokken, omdat hij een geweldige aanbieding kreeg van een mooie grote club. En dat zijn dingen waarbij wij in de toekomst ook naartoe willen werken om ervoor te zorgen dat we de stafleden allemaal kunnen behouden, maar dat neemt niet weg dat we nu ook een ander hele goede keeperstrainer hebben kunnen realiseren binnen een kort tijdsbestek, aldus Aron Winter.''
Winter heeft in de persoon Harmen Kuperus (46) die andere hele goede keeperstrainer gevonden.Kuperus, op 2 juni 1977 geboren in het Friesche Sneek, kwam in zijn carrière als doelman twee seizoenen uit voor Stormvogels/Telstar. In het seizoen 2007/08 stond Kuperus onder contract bij FC Zwolle, maar kwam er nauwelijks aan spelen toe waarna hij in januari 2008 op huurbasis voor half jaar naar SC Heerenveen vertrok. Aan het einde van dat seizoen vertrok Kuperus naar FC Volendam en in juli 2010 fungeerde hij voor een seizoen als derde keeper bij Willem II, om vervolgens in juni 2011 de overstap te maken naar FC Emmen. Daar hing hij de kicken na een half seizoen aan de wilgen en stopte in januari 2012 met betaald voetbal.

Keeperstrainer

Na zijn voetbalcarrière werd Kuperus over twee verschillende periodes keeperstrainer bij sc Heerenveen en Go Ahead Eagles, waar hij onder meer met de eerste keeper van Jong Oranje, Jay Gorter en Andries Noppert (eerste keeper van het grote Oranje op het WK Qatar) heeft gewerkt.

De huidige keeperstrainer van de Surinaamse Voetbalbond had een belangrijke rol in de komst van Noppert naar Go Ahead Eagles.

"Ik heb een speciale band met Harmen, gaf Noppert vorig jaar oktober aan in een gesprek met FeanFan Magazine.''

"Na mijn blessure heeft hij mij naar Go Ahead gehaald."

"Hij heeft mij de kans gegeven en gelukkig is dat er afgelopen seizoen uitgekomen", aldus Noppert. "Als mensen hun nek voor je uitsteken, dan is het mooi dat je daarvoor iets terug kan doen. Dat is gelukt met een basisplaats en het behalen van handhaving. Op basis daarvan zit ik nu hier, dat is fantastisch."Na Go Ahead Eagles en sc Heerenveen, is Kuperus ook keeperstrainer geweest bij het Belgische OH Leuven en KV Mechelen, om vervolgens in 2019 terug te keren naar Deventer. In 2021 vertrok hij naar Fortuna Sittard en in 2022 tekende hij een contract bij FC Groningen tot de zomer van 2024.

Het was enige tijd nog onduidelijk waarom het contract Kuperus in mei van dit jaar voortijdig was beëindigd, maar nu hij al aan de slag is gegaan bij de Surinaamse Voetbalbond, is het antwoord daarop inmiddels duidelijk.

Harmen Kuperus staat overigens bekend als 'De beste keeperstrainer van Nederland'.Vergeet niet te abonneren 🔔
1.047 weergaven0 opmerkingen
bottom of page