top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’Virgil van Dijk zou nu misschien voor Suriname hebben gespeeld’’
September 6 , 2021

Voormalig bondscoach van Suriname Dean Gorré sprak onlangs de overtuiging uit dat spelers van uitzonderlijke kwaliteit met een Nederlandse en Surinaamse achtergrond in de toekomst ook voor Suriname zullen kiezen.


'Daar geloof ik wel in', zei de voormalig bondscoach van Suriname in het programma Goedemorgen Oranje van ESPN. Hierbij gebruikte hij Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk als voorbeeld.‘’Toen hij bij FC Groningen speelde, was hij 21 of 22 jaar. Toen dacht niemand: die gaat voor het Nederlands elftal spelen. Als hij op dat moment Dean Gorré tegenover zich had gekregen, die zei: "Je kunt voor Suriname spelen en we hebben een grote kans om naar het WK te gaan", dan zou Van Dijk nu misschien voor Suriname hebben gespeeld. Als hij uiteindelijk uitgroeit tot een wereldtopper, dan heb je dat op jonge leeftijd al gedaan. Ik denk dat dat in de toekomst wel gaat gebeuren. Tenzij de bond er anders over denkt.'Over diezelfde bond heeft Gorré nog steeds geen goed woord te vertellen.‘’Als je die mensen hoort praten: het is niet onderbouwd en slecht voor het voetbal. De mensen van de Surinaamse bond hebben geen verstand van voetbal. Laat staan profvoetbal. Als zij zich ondergeschikt gaan voelen, komt er misschien een soort jaloezie. Dan krijg je een scheve verhouding’’, aldus Gorré.
In het programma Goedemorgen Oranje van ESPN luisterde Kenneth Perez met verbazing naar het verhaal van Gorré. Daar de voormalig bondscoach zondagochtend 5 september voor het eerst op de Nederlandse televisie heeft gereageerd op zijn ontslag als bondcoach. Ook Surinaams international Ryan Koolwijk (momenteel clubloos) ging in op het vertrek van Gorré middels een brief die door de spelersgroep werd opgesteld.‘’Wij hebben geschiedenis geschreven en dat grotendeels door trainer Gorre en zijn stafleden. Wij zijn van mening, dat dat voorop moet staan ongeacht de prestaties’’.
“Ryan spreekt waarschijnlijk ook veel Surinaamse spelers die eventueel voor Suriname willen uitkomen. Als je dit dan hoort, hoe het bestuur met de situatie omgaat, Dean zijn verhaal, Ryan zijn verhaal... Dan wordt het toch alleen maar moeilijker voor de Surinaamse bond om spelers die in Nederland voetballen naar Suriname te halen? Want wie heeft hier zin in?”, aldus Perez.

Goedemorgen Oranje

Gorré maakte in het programma van ESPN Goedemorgen Oranje duidelijk dat hij officieel nog in dienst is van de Surinaamse Voetbalbond. Hij is op non-actief gesteld en vanaf 31 oktober 2021 officieel bondscoach af. Tot op heden is het voor hem nog steeds niet duidelijk wat de reden van zijn ontslag is.“Het waarom is nog onduidelijk. De bond wilt een break nemen voor een jaar. Zo gaat dat in Suriname”, aldus Dean Gorré.Ook vertelde Gorré dat hij bij zijn aanstelling de droom had om spelers met een dubbel paspoort voor Suriname te laten spelen en met ‘Natio’ kwalificatie voor de Gold Cup af te dwingen. Deze droom heeft hij naar verloop van tijd in vervulling zien gaan, maar ondanks dat Suriname zich voor het eerst in de geschiedenis had geplaatst voor de Gold Cup werd Gorré eind juli onverwachts op straat gezet. Daarbij haalde SVB bestuurslid Roy Samuels in een verklaring over het ontslag hard uit naar Gorré. Volgens hem was de bondscoach meer in het buitenland dan in Suriname. Samuels zei dat Gorré in de periode 2020 tot aan augustus 2021 in totaal 355 dagen is weggebleven.“Ik denk niet dat die man weet hoeveel dagen er in een jaar zitten”, reageerde Gorré zondagochtend. “Dat betekent dat ik tien dagen in Suriname ben geweest. Iedereen weet dat het niet zo is.

‘’Dus waar deze man over praat, laat duidelijk zien dat hij helemaal geen niveau heeft. Dat soort mensen houden het voetbal in Suriname achter’’.
Gorré heeft de spelersgroep van Suriname aan zijn kant, bevestigde voormalig Almere City middenvelder Ryan Koolwijk.“Het ontslag is teleurstellend voor de gehele groep. De trainer betekent veel voor ons spelers en heeft veel betekend voor het land. Zelf hebben wij nog geen terugkoppeling gehad op ontslag. Het contact tussen de spelersgroep en bond verloopt moeizaam.”Koolwijk ging ook nog dieper in op een verklaring waarin de spelersgroep tal van argumenten aangaf hoe de SVB tekort schoot in de voorbereidingen op wedstrijden.‘’Voor de wedstrijd tegen Canada was er geen trainingsveld geregeld, toen heeft de trainer snel wat kunnen regelen. En als je tijdens het eindtoernooi op gras speelt, maar je moet voorbereiden op kunstgras werkt dat ook niet mee”. Met zulke dingen hadden wij te maken’’, aldus Koolwijk.


De spelersgroep heeft in de genoemde verklaring aangegeven dat juist de Surinaamse voetbalbond op veel punten in gebreke is gebleven.  • er waren geen trainingsvelden georganiseerd, in aanloop naar de wedstrijd tegen Canada.

  • geen goede hotels.

  • geen en/of geen goed passende kleding vanuit de organisatie.

  • het moeten voorbereiden op kunstgras, heeft fysiek gezien, ons veel problemen bezorgd.

  • er was totaal geen communicatie vanuit het bestuur.

  • de voeding in de hotels waar wij verbleven, was uitermate slecht, zodat wij gewoon elke keer buiten het hotel zelf eten moesten kopen.

  • weinig tot geen medische benodigdheden.

  • geen zichtbare en voelbare steun van de aanwezige bestuursleden.

  • De dag na de verloren wedstrijd tegen Jamaica werd ons al, door het bestuur verteld, dat onze terug tickets al geboekt waren voor 21 juli, de dag na de laatste groepswedstrijd, terwijl er nog twee wedstrijden in het vooruitzicht waren!‘’Het ontslaan van een trainer hoort bij het vak, maar waar het bij ons allen om gaat is de onduidelijkheid waarom de keuze is gemaakt om tot dit besluit te komen”, gaf de selectie van de Natio aan in een persverklaring.
De Surinaamse voetbalbond suggereerde tevens dat er onvrede was in de selectie over het functioneren van de bondscoach. Daar is volgens de spelers geen sprake van.‘’Wij willen heel duidelijk benadrukken, dat er geen enkel overleg heeft plaatsgevonden of informatie is gedeeld met de spelersgroep wat dit betreft. Wij zijn met z’n allen zeer trots om onze vlag te verdedigen, maar dat gebeurt niet alleen door ons (spelers) er zijn mensen voor en achter de schermen, die dag en nacht bezig zijn met Natio, die ook niet altijd juist behandeld zijn en wij willen in het kort onze kant van het verhaal vertellen en niet alleen aan het bestuur van de SVB, maar aan een ieder, die Natio een warm hart toedraagt.”Hiermee heeft het bestuur het signaal gegeven, dat zij geen enkel geloof meer in ons had, om de volgende ronde te behalen. Dit gedrag heeft voor grote teleurstelling en demotivatie gezorgd bij ons als Natio. Alle negatieve ervaringen met de bond contrasteren voor de Surinaamse internationals, voor het merendeel Surinaams-Nederlandse profs die door Gorré zijn overtuigd om voor Natio te spelen, sterk met de positieve ervaringen met Gorré.Covid A Tori

Op zaterdagavond 4 september werd Dean Gorré in Amsterdam live in het zonnetje gezet door Stand Up comedian Roué Verveer aan het eind van diens show ‘Covid A Tori’ in de Ziggo Dome.

Verveer verraste Gorré en het aanwezige publiek door hem op het podium te roepen en aldaar te huldigen. Dit als dank voor het goed geleverde werk van de voormalig oefenmeester van het Surinaamse elftal.

De comedian besloot Gorré daarom op zijn manier te huldigen. De oud oefenmeester die in het publiek zat was zichtbaar verrast en kreeg een groot applaus en staande ovatie van het publiek. Hierbij toonde hij zich zichtbaar geëmotioneerd en dankte het publiek en Verveer voor deze huldiging.


936 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page