top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’Van de toekomst van Oranje naar de toekomst van Suriname’’

Februari 13 , 2022Daishawn Redan (21) is ondanks diverse wedstrijden in de jeugdelftallen van het Nederlands elftal nog niet in aanmerking gekomen voor een selectie bij het grote Oranje. Wel prijkt zijn naam op meerdere lijstjes van spelers met Surinaamse roots die uit zouden mogen komen voor het nationale voetbalelftal van Suriname.Tevreden Group

De belangen van Redan worden behartigt door Tevreden Group Management, daar Brian Tevreden, technisch adviseur van de Surinaamse Voetbalbond eigenaar van is.

Een optelsom is dan al gauw gemaakt. Echter is het nog de vraag in hoeverre Daishawn Redan iets ‘voelt’ om voor Natio Suriname te kiezen.Gevoel

Florian Jozefzoon (7 interlands) denkt dat een keuze voor Suriname ook met 'gevoel' te maken heeft.“Ik denk dat het een persoonlijke keuze is. Je moet het voelen en willen: daar wil ik bij horen,

aldus Jozefzoon”.


Ajax

Na een indrukwekkende stage in 2008 wist Daishawn Redan Ajax te overtuigen en werd goed genoeg bevonden om zich bij de jeugd van de Amsterdamse club aan te sluiten.

Koude en kille club? Ajax hartverwarmend

Daishawn Redan vertelde in een interview met FunX onder andere dat zijn ouders, broer en zus veel dingen voor hem hebben gelaten zodat hij zijn droom kon volgen.

Dit bracht enige spanningen en ruzies met zich mee, maar ook kwam het gezin in financieel zwaar weer terecht.

‘’We hebben de situatie aan Ajax uitgelegd en er werd meteen gehandeld’’

Redan ontwikkelde zich stormachtig en kreeg op zijn zestiende (in zijn laatste jaar) een contract van Ajax voorgeschoteld. Deze legde hij naast zich neer en liet zijn ouders stomverbaasd achter en ging de gedurfde uitdaging aan bij Chelsea FC.


Er is veel kritiek op vroegtijdig naar het buitenland vertrekkende talenten, maar de toen al van geest volwassene Redan had een plan, ontstaan uit alle liefde en steun die hij van zijn ouders had gekregen.


‘’Het eerste wat ik deed met het geld wat ik bij Chelsea kreeg,

was mijn ouders schuldenvrij maken’’

Uiteindelijk kwam het bij Chelsea FC niet tot een debuut in het eerste, waarna Redan in juli 2019 een vijfjarig contract tekende bij Herta BSC en hij op 25 augustus 2019 zijn debuut maakte in de Bundesliga tegen VFL Wolfsburg.

Tot aan de winterstop was dat dan ook zijn enige wedstrijd in het eerste elftal van de Duitse club en werd vervolgens in januari 2020 voor een half jaar verhuurd aan FC Groningen.

Bij FC Groningen kwam hij tot 5 wedstrijden (nul doelpunten), voordat het coronavirus de competitie in de eredivisie stillegde. Ook baarde hij in Groningse dienst opzien door tegen de clubafspraken en de overheidsregelingen in met onder meer Quincy Promes op een veldje in Amsterdam te voetballen waarbij er geen anderhalve meter afstand van elkaar werd gehouden.

In een gesprek met technisch directeur Mark-Jan Fledderus toonde Redan berouw en maakte zijn excuses. Tevens deed hij een donatie aan het initiatief Noordtribune Helpt en keerde na zijn verhuurperiode terug naar zijn Duitse club Hertha BSC.
Redan werd opgenomen in de selectie die zich vanaf 27 juli 2021 zou voorbereiden op het nieuwe seizoen en kwam tot zeven wedstrijden in de Bundesliga waarin hij niet tot scoren kwam. Vervolgens werd Redan teruggezet naar het tweede elftal van de Duitse club, uitkomend in de Regionalliga Nordost en kwam tot drie wedstrijden daar hij éénmaal trefzeker was.

Uiteindelijk maakte Redan op huurbasis de overstap naar het PEC Zwolle van trainer Art Langeler die hem in dienst van de KNVB goed kende van Jong Oranje.‘’Voor mij is dit de ideale match. Ik wil spelen op het hoogste niveau en dat kan hier bij PEC Zwolle. Daarnaast geeft de club echt het gevoel mij heel graag te willen hebben. Het is daarbij fijn dat ik de trainer ken, ook al geeft dat natuurlijk geen garanties. Ik realiseer me goed dat ik hard aan de bak zal moeten om mijn plek in de basis te veroveren en daar ga ik vanaf morgen meteen mee beginnen, aldus Redan’’.


“Daishawn is een speler die we hier in Zwolle al geruime tijd wilden aantrekken. Op de huidige transfermarkt duurt het soms langer voordat de gewenste opties beschikbaar komen. Het is mooi dat het nu op de laatste dag van de transferwindow alsnog gelukt is” reageert technisch manager Mike Willems op de komst van Redan. ,,Als aanvaller heeft Daishawn alle kenmerken die wij zoeken. Ook Art kent Daishawn uit zijn tijd bij de KNVB en was meteen lyrisch toen ik hem als optie noemde. Op jonge leeftijd ging hij naar het buitenland en ondanks dat Daishawn voor velen misschien van de radar af was, hebben wij hem als club altijd gevolgd. In Engeland maar ook bij Hertha heeft hij enorme stappen gezet. Ik ben blij dat Daishawn nu bij ons een volgende stap gaat zetten.”

Inmiddels staat de teller voor Redan bij PEC Zwolle op drie doelpunten uit tien wedstrijden.

1.475 weergaven1 opmerking
bottom of page