top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’Uitgestoken hand Seedorf is de grootste gemiste kans in voetbalhistorie voor Suriname’’
Mei 9, 2022
In een tijd waar het steeds rumoeriger begint te worden bij de Surinaamse Voetbalbond en het tussen inmiddels twee groepen bestuursleden zelfs tot een gerechtelijke procedure lijkt te komen, vraagt men zich steeds vaker af waar het Surinaamse voetbal momenteel had gestaan wanneer er in het verleden andere keuzes zouden zijn gemaakt.


Eén van de meest opvallendste zaken in de laatste jaren van het Surinaamse voetbal was het afslaan van oud-topvoetballer Clarence Seedorf, door de Surinaamse Voetbalbond.

Seedorf had grootse plannen met het Surinaams voetbal. Volgens hem konden de beste spelers van Suriname terecht in de VS of Brazilië. Bij Flamingo of Botafogo om maar een paar clubs te noemen. Dat is een stuk dichter bij huis en daar had hij prima contacten.“Ideeën genoeg. En ik ben er vast van overtuigd dat we het ook met succes kunnen uitvoeren. We moeten zien wanneer de tijd rijp is, aldus Clarence Seedorf, drie jaar nadat de Surinaamse Voetbalbond zijn aanbod had afgeslagen”

Opvallend genoeg zei John Krisnadath, voorzitter van het (legitieme) bestuur van de SVB niet op de hoogte te zijn van het plan dat Clarence Seedorf in het verleden heeft gepresenteerd. Het was voor zijn tijd als voorzitter van de SVB en hij is van mening dat hij er daarom niet op in kan gaan.


Clarence Seedorf is een grootheid in Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en inmiddels ook in de Verenigde Arabische Emiraten nu hij de stap naar de Islam heeft gemaakt en Moslim is geworden. In een bericht op zijn Instagram-Pagina dankt Seedorf met name zijn vrouw Sophia. Hij meldt dat zij hem de diepere betekenis van de Islam heeft uitgelegd.

‘’Ik ben blij en gelukkig me aan te sluiten bij alle Broeders en Zussen over de hele wereld’, schrijft Seedorf op zijn Instagram-Pagina.’’machtigingen

Het gaat al ruim 25 jaar in de rondte dat er wordt gesjoemeld met de machtigingen bij de Surinaamse Voetbalbond, zo ook op de Algemene Leden Vergadering (ALV) van 28 april 2022. Kenners die in het verleden aanwezig waren bij de verkiezingen van de Surinaamse Voetbalbond geven aan dat het gebruikelijk is dat er stemmen worden gekocht en dat dit ook is aangekaart bij de ethische commissie van het overkoepelende orgaan, de FIFA, die vervolgens een onderzoek heeft ingesteld daar het bestuur-Krishnadath alle gelden en accountantsverslagen van de SVB moest verantwoorden, maar na onderzoek zijn er geen ongeregeldheden geconstateerd in de financiële administratie dus was er voor de ethische commissie van de FIFA geen reden om over te gaan tot verdere handelingen.


Clarence Seedorf was de enige persoon die niet mee wilde doen met het kopen van stemmen voor de verkiezingen bij de Surinaamse Voetbalbond en stelde een samenwerking voor aan de aanwezige bestuursleden. Als onderdeel van die samenwerking wilde Seedorf slechts de functie van penningmeester bij de Surinaamse Voetbalbond bekleden, omdat hij de geïnvesteerde vier miljoen euro zelf wilde beheren, maar het SVB-bestuur heeft anders besloten en niet met Seedorf in zee te willen gaan.


In Suriname zelf bestond er ook veel weerstand tegen het idee van de komst van diaspora spelers; gevreesd werd dat Surinamers uit Nederland plotseling stemrecht zouden krijgen en dat de politieke verhoudingen radicaal anders zouden komen te liggen. Die angst lijkt nu over nu het clubvoetbal in Suriname nog niet naar een professioneel niveau is ontwikkeld en de diaspora-spelers qua ontwikkeling nog altijd een grote voorsprong hebben op de lokale spelers, omdat zij van professioneel niveau zijn.


Het strikken van Seedorf had de Surinaamse Voetbalbond wel een internationale boost kunnen opleveren. Meegenomen is dat hij close is met de huidige voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino. Ook heeft Seedorf een rol gekregen bij de FIFA waar hij mag meepraten over beslissingen die binnen de Wereldvoetbalbond moeten worden genomen. Ook heeft hij een plekje gekregen in een team met oud-spelers als Luis Figo, Ronaldinho, Carles Puyol en Samuel Eto’o. Dit team is op initiatief van FIFA-voorzitter Gianni Infantino opgericht. Zij zullen ook af en toe wedstrijden spelen, om geld binnen te halen.

‘’We willen na onze carrière iets teruggeven aan het voetbal, daar is dit het ideale platform voor. We spelen wedstrijden tegen lokale All Stars, halen geld op en geven de voetballeiders advies, aldus Seedorf.’’

2.504 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page