top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

Surinaamse WK-droom verandert in nachtmerrie


Juni 10 , 2021


Suriname moest winnen van Canada om de volgende ronde van de WK Kwalificatie in de CONCACAF-zone voor het WK 2022 in Qatar, maar Canada bleek met een ruime 4-0 overwinning een maatje te groot.


Vanaf het eerste fluitsignaal was het duidelijk dat Suriname een stuk scherper uit de startblokken kwam. Dit resulteerde in de tiende minuut in een vrijetrap van grote afstand voor Tjaronn Chery die met moeite werd gekeerd door doelman Milan Borjan (Canada).

Uit de daaruit volgende hoekschop kreeg Suriname een grote kans om de score te openen, maar het schot van Sheraldo Becker keerde via de onderkant van de lat weer terug het spel in, waarna Alphonso Davies na een scrimmage de bal zo ver mogelijk over de helft van de tegenstander schoot.


Canada oogde geschrokken , maar leek niet onder de indruk van de Surinaamse brutaliteit en combineerde er onder leiding van de mee opkomende Alphonso Davies lustig op los.


Met de altijd een zes scorende Kelvin Leerdam op RB en een verdedigend blok op het middenveld, koos bondscoach Dean Gorré er met Ryan Koolwijk en Dion Malone voor om zich aan te passen aan de tegenstander.

Voetballend kwam de ploeg er niet uit en sneeuwde Tjaronn Chery door het missen van zijn maatje Diego Biseswar volledig onder. Laatstgenoemde werd als linker- buitenspeler geposteerd , terwijl Sheraldo Becker het op rechts moeilijk leek te hebben met Alphonso Davies als directe tegenstander en niet op de steun kon rekenen van de op safe spelende Kelvin Leerdam.


Leerdam ging geen moment over Sheraldo Becker heen om daarmee de druk op de Canadese linkerflank te verhogen, met als gevolg dat Becker de gehele eerste helft op een eiland leek te staan.


Alphonso Davies rook bloed en draaide het dubbeltje om door de druk op RB Kelvin Leerdam te verhogen, waarna hij na een pass in de diepte van Jonathan David en slecht wegwerken van Kelvin Leerdam, één op één op doelman Warner Hahn kwam te staan en rondde koelbloedig af door de bal tussen de stokken door van Warner Hahn in het net te leggen.


Suriname wist zich na de mentale tik niet te herpakken en grossierde in het maken van overtredingen, hierdoor kwam achter de naam van Ridgeciano Haps al gauw een gele kaart te staan.

De verwachting was dan ook groot dat bondscoach Dean Gorré Haps en Leerdam in de rust zou wisselen voor Myenty Abena, zodat Shaquille Pinas de linksback-positie van Haps kon overnemen met als gevolg de hereniging van het sterke koppel ‘Donk – Abena.’

Ryan Donk zou dan links centraal in de verdediging geposteerd worden, en Myenty Abena op de positie van Donk als rechter centrale verdediger.. Bij balverlies zou hij de mee opkomende Davies op kunnen vangen. Het had dan ook een uitstekende set geweest indien Kelvin Leerdam in de kleedkamers achter zou blijven ten fauvure van de aanvallend ingestelde Damil Dankerlui.


Doordat Ridgeciano Haps en Kelvin Leerdam in de 2e helft gewoon aan de aftrap verschenen, heeft de bondscoach wellicht daar de kans laten liggen om de kant waar het meeste Canadese gevaar vandaan kwam volledig lam te leggen. Met Damil Dankerlui heb je de snelle aanvallend ingestelde wingback die over de eenzame Sheraldo Becker heengaat en een mannetje met zich mee zou trekken waardoor Becker zou kunnen profiteren van de daardoor ontstane ruimte. Een Alphonso Davies wordt dan ook gedwongen om te kiezen of en met wie hij mee zou lopen. Tijdens zijn confrontatie met Sergiño Dest in de wedstrijd voor de CONCACAF-Nations League in 2019 tegen team USA werd het pijnlijk duidelijk dat Davies niet altijd de juiste keuze maakt. Met als gevolg dat hij nauwelijks aanvallend in stelling kon worden gebracht, omdat hij compleet zoek werd gespeeld door Dest.


Gedurende de 2e helft tegen Suriname groeide niet alleen het vertrouwen van Alphonso Davies, maar ook dat van Jonathan David met een loepzuivere hattrick als gevolg daarvan, waardoor Canada uitliep naar 4-0. Dit was dan ook de eindstand van het duel, waarin Suriname mede doordat de ploeg te kort bij elkaar was is gestrand in de eerste ronde van de WK Kwalificatie van het toernooi dat in 2022 in Qatar plaats zal vinden.


Er is hoe dan ook geschiedenis geschreven en met trots kunnen we zeggen dat Suriname nog maar aan het begin van heel wat moois staat.

‘Wi Na Wan’

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page