top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’Surinaamse scheidsrechters komen in opstand tegen de Surinaamse Voetbalbond’’




Mei 14 , 2022




Onlangs heeft er op dinsdag 3 mei 2022 een gesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond en de trekkers van het arbiterkorps Sergio Rozenhout, Oscar Adang en Harold Amsoi. Tijdens dat gesprek is er door het SVB-bestuur een beroep op de scheidsrechters gedaan de SVB drie weken de ruimte te bieden met oplossingen te komen, waarna de scheidsrechters een persstilte hebben ingelast.



In navolging van de Natio-heren in 2021 en de Natio-dames in april van dit jaar, kwamen nu de scheidsrechters in opstand en dreigden met een staking, waardoor het nationale voetbal dreigde stil te komen liggen.





‘’De scheidsrechters hebben aangegeven dat er punten zijn die niet helemaal zijn voltooid en die moeten worden besproken, aldus Robert Obergh, Head of Referee van de SVB.’’




Het trainen onder erbarmelijke omstandigheden, in het donker en zonder water, behoort tot een van de punten, maar ook werd er met de commissie een akkoord bereikt dat de arbiters per wedstrijd 400 SRD (18,13 Euro) betaald zouden krijgen, maar dat bedrag zagen zij zonder overleg gereduceerd zien worden naar 300 SRD (13,60 Euro).


Financiën

De FIFA stelt jaarlijks een budget van 50.000 Amerikaanse dollar (47.402,50 Euro) beschikbaar voor de ontwikkeling van scheidsrechters in Suriname, maar daarvan wordt er nog geen 10.000 Amerikaanse dollar gespendeerd ten behoeve van de officials. Wat er met het restant van het budget gebeurt hebben noch de officials, noch de commissie inzage op. Overigens heeft de SVB bevestigd 50.000 Amerikaanse dollar van de FIFA te hebben ontvangen speciaal bestemd voor de referees, maar zij geven echter aan dat de uitgaven behoorlijk hoog zijn, waardoor zij niet dat totale bedrag op de scheidsrechters kunnen spenderen.





‘’We ontvangen geen middelen terwijl we wel onkosten maken, zoals benzine kosten om naar de wedstrijden te gaan, geen trainingsgelden, geen kleding en geen schoeisel van de SVB. Wij moeten alles zelf bekostigen, aldus Oscar Adang.’’



‘’De collegae binnen de regio krijgen minimaal 50 Amerikaanse dollar per wedstrijd (48,03 Euro) en wij maken ook deel van de CONCACAF en Caribische Voetbal Unie (CFU). De Surinaamse Voetbalbond hield zich bij het standpunt dat de vergoeding van SRD 175 met 100 procent was verhoogd naar SRD 350. “Dat is mooi en waar, maar toen had je een andere koers”, aldus Sergio Rozenhout.




Zonder in details te treden zegt Rozenhout dat het bestuur de ruimte is geboden “om zijn ding te doen. Na drie weken moeten wij weer iets van hen vernemen.” Indien de officials niets horen zullen er maatregelen volgen. “Wij zijn niet gestopt met onze actie, maar hebben een afwachtende houding aangenomen om hen de ruimte te geven hun zaken op orde te stellen.”



“Voor ons maakt het niet uit om welk bestuur het gaat. Wij staan achter ons voorstel”, legt Rozenhout uit. Volgens Rozenhout zijn de referees neutraal en onafhankelijk. “Aangezien de SVB in troebel water zit, lijkt het erop alsof wij de andere kant (interim-bestuur onder leiding van Mielando Atompai) aanhangen, maar wij zijn referees en dienen onpartijdig te zijn. Wij komen op voor de arbiters en zijn niet verbonden aan een bepaalde groep. Onze belangen moeten behartigd worden dat is ons doel”, stelt de trekker keihard.


Ook al zou er een andere leiding overnemen en de belangen van de officials niet worden behartigd zal er actie gevoerd worden. “Wij gaan geen rekening houden en proberen ons werk naar behoren te doen. Als wij beter geaccommodeerd zijn, kunnen wij ons werk veel beter uitvoeren.”


Protest

Overigens was dit niet de eerste keer dat de scheidsrechters in Suriname dreigden met een staking. De Surinaamse scheidsrechtersstaking van 2014 was een protest van enkele dagen. De staking werd veroorzaakt door een aantal problemen, waaronder slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en een gebrek aan respect van de Surinaamse Voetbalbond.


De druppel die de emmer deed overlopen was een incident met Ronnie Brunswijk, vice-president Suriname en clubeigenaar van Inter Moengotapoe. Brunswijk spuugde een scheidsrechter in het gezicht, nadat er ruzie was ontstaan toen een speler van Inter Moengotapoe met een rode kaart van het veld was gestuurd.


Enkele dagen later schorste het tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) de clubeigenaar voor twee jaar. Brunswijk mocht zich tijdens de schorsing op geen enkele manier bemoeien met wedstrijden die door de SVB werden georganiseerd.

De straf hield in dat hij nog wel de stadions mocht betreden, maar de oversteek niet meer mocht maken naar de reservebank. Het uitschelden en spugen, waar hij voor bestraft is, zou hij dus nog steeds kunnen doen. De tuchtcommissie heeft met de bepaalde straf alles behalve voor een veilige werksituatie gezorgd voor de scheidsrechters, noch voor de voetballers.

Overtredingen van het FIFA-reglement op het vlak van racisme en andere calamiteiten werden niet of nauwelijks onderzocht.





Brunswijk verontschuldigde zich nadien publiekelijk tegenover de Surinaamse samenleving, maar ontkende dat hij de official in het gezicht heeft gespuugd. Volgens hem heeft hij de man enkel uitgescholden nadat die racistische uitspraken zou hebben gedaan.

Het was overigens niet voor het eerst dat Brunswijk zich op het voetbalveld van zijn slechtste kant heeft laten zien. In 2005 werd hij al eens geschorst wegens het bedreigen van de voorzitter van een andere voetbalclub met een vuurwapen. Twee jaar eerder pakte hij een rode kaart wegens het uitschelden van een scheidsrechter. De zitting van het tuchtcollege over dat incident moest worden geschorst omdat Brunswijk de leden daarvan uitschold toen die zijn straf voorlazen.


De SVB had eerder geweigerd om met de scheidsrechters te onderhandelen, waardoor er een staking volgde waarbij verschillende wedstrijden werden afgelast. De staking werd op 4 november 2014 uiteindelijk beëindigd, nadat de Surinaamse Voetbalbond en de stakers een akkoord hadden bereikt. De overeenkomst omvatte een loonsverhoging voor de scheidsrechters, evenals de oprichting van een commissie om hun arbeidsomstandigheden te onderzoeken.


Antolo Pinas

In dezelfde periode dacht top Surinaamse scheidsrechter Antonius ‘Antolo’ Pinas er over na om te stoppen als leidsman bij de Surinaamse Voetbalbond. De situatie waarbij er geen respect wordt getoond voor de topscheidsrechters door de Surinaamse Voetbalbond, zat hem erg dwars.

Eerder bedankte de beste scheidsrechter van Suriname en het Caribisch gebied, Enrico Wijngaarde, om soortgelijke redenen bij de SVB en hing zijn fluit aan de wilgen.

Wat Antolo heel zwaar op de maag zat was dat de SVB-voorzitter John Krishnadath in het openbaar op de televisie gezegd had tijdens de staking van de scheidsrechters dat hij ze niet nodig had.


‘En plots daarna kom je met het nieuws dat je niet over oude zaken wilt praten en een nieuw begin wilt maken. Dit alles zonder dat we ooit uitgenodigd zijn om te praten over de problemen toen, aldus Antolo’’


Wat hem ook hinderde is dat de SVB-voorzitter zonder enige opgaaf van reden de scheidsrechterscommissie heeft ontbonden en een nieuwe heeft benoemd. ‘Alsof dat het probleem heeft opgelost. In de commissie zitten mensen die zelfs geen scheidsrechtersdiploma hebben. Hoe gaan ze ons kunnen opleiden, vroeg Antolo zich af.





Uiteindelijk besloot de leidsman nog niet te stoppen en werd ironisch genoeg in 2018 in een wedstrijd tussen Flamingo en Real Moengotapoe verbaal aangevallen door Ronnie Brunswijk en diens zoon Jungelo, speler Real Moengotapoe. Scheidsrechter Pinas kreeg constant krachttermen naar zijn hoofd geslingerd. Het begon aan het einde van de wedstrijd toen Jungelo dacht een hoekschop geforceerd te hebben voor zijn ploeg, maar scheidsrechter Pinas wees aan voor een doeltrap, waarna Jungelo de scheidsrechter uitschold en daarvoor de rode kaart kreeg. Niet te lang hierna eindigde de wedstrijd. Voordat scheidsrechter Pinas het veld kon verlaten werd hij verbaal aangevallen door vader Brunswijk. Pinas werd getrakteerd op een enorme scheldkanonnade. Uiteindelijk werden partijen door derden uit elkaar gehaald.




‘’Voetbal is emotie. Ik zeg je dat op bepaalde momenten dingen zodanig kunnen ontaarden dat het uit de hand loopt’’, aldus Ronnie Brunswijk tegen de Ware Tijd.







581 weergaven0 opmerkingen
bottom of page