top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

"Stoel van SVB-voorzitter Krishnadath aan het wankelen gebracht’’
April 23 , 2022
In een periode waarin de gemoederen nog niet zijn gesust na het achterlaten van de vijf speelsters van het Natio dameselftal in Puerto Rico, heeft het optreden van SVB-penningmeester Bidjaikoemar Mankoe bij het Surinaamse sportprogramma Start & Finish, vele tongen losgemaakt.Daar waar Mankoe aan tafel schoof om verder in te gaan op zijn eerder gegeven reactie op het statement van de Natio-dames, bleef SVB-voorzitter John Krishnadath bewust in de luwte nadat het vertrouwen in het bestuur onder zijn bewind door de gehele Natio-dames selectie werd opgezegd.Terwijl nog geen jaar geleden ook de gehele Natio-heren selectie met een vergelijkbaar statement naar buiten trad als reactie op de wijze waarop voormalig bondscoach Dean Gorré de laan uit werd gestuurd.John Krishnadath

Sprak de ambitie uit om een plek te verwerven in de top van de CONCACAF en nodigde in 2016 de KNVB uit om te helpen bij het realiseren van een profleague in Suriname. De KNVB bood daarvoor aan zijn expertise ter beschikking te stellen van de SVB. Nu er zes jaar later nog steeds geen profleague is gerealiseerd kan er worden geconcludeerd dat er niks is gedaan met de ter beschikking gestelde expertise van de KNVB.


Derde termijn

"Ik denk dat de leden hebben gezien wat wij hebben gepresteerd en een bekend spreekwoord luidt 'never change a winning team'", aldus een zelfverzekerde Krishnadath kort voordat het kenbaar werd dat hij voor een derde termijn als voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond mocht aanblijven. Het bestuurlijke team bleef intact, maar daarbuiten zou het nooit de Surinaamse-voetbalharten kunnen winnen en volgde het ene na het andere schandaal die door de voorzitter stelselmatig werd afgeschoven op de negatieve instelling van een ander.
‘’In Suriname heb je dat de groep die een vorige verkiezing verloren heeft, jouw hele periode zal blijven proberen de poten onder jouw stoel te zagen. Maar dat heeft meer met een negatieve instelling te maken, aldus Krishnadath.’’De voorzitter gaf tevens aan dat hij zeven jaar had gestoken in het lobbyen en zoeken naar fondsen om een nieuw stadion mogelijk te kunnen maken. Echter kwam het niet verder dan het renoveren en de bouw van een nieuwe tribune voor het Franklin Essedstadion. Merkwaardig genoeg heeft de voorzitter evenals zijn voorgangers niets gedaan met het aanbod van Clarence Seedorf die nog steeds op tafel lag. Deze had (in 2008) onder andere aangeboden om het Essedstadion over te nemen.


Raad van Commissarissen

In dezelfde periode (2008) heeft Clarence Seedorf de Surinaamse Voetbalbond ook een bod van 3 miljoen euro aangeboden in ruil voor zeggenschap binnen de bond. De oud-international wilde voorzitter worden van een nieuw te installeren Raad van Commissarissen binnen de SVB, maar de Surinaamse Voetbalbond heeft het aanbod afgeslagen. Waarom is vooralsnog niet duidelijk, maar het is er niet beter op geworden nu er veertien jaar later nog steeds geen Raad van Commissarissen binnen de bond is geïnstalleerd. Ook is er nog steeds sprake van politieke bemoeienissen, waaronder de viraal gaande beelden van een met geld strooiende vicepresident van Suriname, zich zich op dat moment na het CONCACAF League duel in de kleedkamer van tegenstander CD Olimpia (Honduras) bevond.‘’Wij hebben schriftelijk aan Inter Moengotapoe te kennen gegeven dat wij een dergelijk gedrag niet herhaald willen zien worden, aldus Krisnadath’’.
En zo kwam het bestuur onder bewind van Krishnadath steeds meer onder vuur te liggen.

Leden zijn bedreigd - ook vanuit de politiek - om niet op dit bestuur te stemmen. Ook is door mensen die met modder gooien een brief geschreven naar de Ethische Commissie van de FIFA. Het bestuur zou niet transparant zijn en er zou gesjoemeld zijn met gelden van de SVB. Uit een onderzoek van de FIFA blijkt dat er niks aan de hand is. Dit is ook schriftelijk kenbaar gemaakt door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond.
‘’Volgens de omschrijving in het SVB Strategisch Plan 2020-2023 telt voetballand Suriname mee in de Wereldtop en zal met “Natio” haar nationale selectie vanaf 2023 behoren tot de top 5 van de CONCACAF en aan alle Wereldvoetbal toernooien meedoen, en met haar clubvoetbal tot de top 10 van het regionaal voetbal behoren’’.Niet bepaald een realistisch beeld gezien de vrije val die het nationale herenelftal van Suriname op de FIFA-ranking heeft gemaakt, daar Suriname van de 100ste plaats in september 2013 inmiddels naar een 141ste plaats is gezakt. Niet geheel toevallig zwaait John Krishnadath de scepter vanaf april 2013 als voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond.Motie van wantrouwen

In de wandelgangen gaat inmiddels het gerucht dat de Surinaamse Voetbalbond een motie van wantrouwen van de leden ingediend zal krijgen op de algemene ledenvergadering (AVL) die op 28 april plaats zal vinden. Een groep leden zou momenteel proberen alles binnen werking te stellen om het bestuur onder leiding van voorzitter John Krishnadath af te zetten. De groep zou ook eisen dat het huidige bestuur met onmiddellijke ingang zal bedanken en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De perikelen rond de nationale damesselectie was de druppel, die de emmer deed overlopen.
1.750 weergaven0 opmerkingen
bottom of page