top of page

Het duo Rijkaard-Ten Cate of toch wel Gorré?

Bijgewerkt op: 17 jul. 2021Juli 17 , 2021De geruchtenmolen draait inmiddels op volle toeren nadat het nieuws over het opstappen van Dean Gorré als bondscoach van Suriname bekend werd gemaakt.


Conflict

Het bericht was echter te voorbarig, maar er zijn wel harde woorden gevallen nadat Gorré en SVB voorzitter John Krishnadath het niet eens waren over de te volgen procedures bij het afreizen van Claidel Kohinor naar de Verenigde Staten.

De doelman van Robin Hood had begin juli nog positief getest op Covid-19 waardoor hij deelname aan de Gold Cup 2021 uit het hoofd mocht zetten.


In een later stadium heeft Kohinor na enkele negatieve tests een verklaring van de arts gekregen om alsnog te mogen afreizen om zich bij de selectie te voegen die in Orlando, Florida (Verenigde Staten) het trainingskamp heeft opgeslagen.

'Claidel is jarenlang de aanvoerder van Suriname geweest en is heel belangrijk voor de chemie van de groep'


Eenmaal aangekomen op Zanderij bleek dat Kohinor niet geregistreerd stond op de vlucht.

Dit heeft uiteindelijk tot een conflict geleid tussen de bondscoach en het bestuur van de SVB.


‘Als mijn selectie niet compleet is, hoef ik niet meer verder te gaan’.


Maar de lucht was al weer snel geklaard nadat er na een veertig minuten durend gesprek tussen de spelers, het bestuur van de SVB en diverse vertegenwoordigers heeft plaatsgevonden. Uiteindelijk heeft dit tot het besluit geleid dat Kohinor alsnog mocht afreizen naar Amerika.

Wel mocht hij zich conform de regels van de CONCACAF nog niet tot het spelershotel worden toegelaten, totdat de CONCACAF groen licht geeft dat hij weer opgenomen kan worden.


De voetbalwereld wijst echter dat er in het proces op weg naar succes deze dingen vaak voor komen.


‘Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren’


Maar de voetbalwereld wijst ook dat waar geruchten over wangedrag zijn, er ook wel iets mis zal zijn.


‘Waar rook is, is vuur’.


Over de positie van de bondscoach wordt er dan ook volop gespeculeerd en wordt Gorré verweten tactisch niet de juiste keuzes te hebben gemaakt in de WK Kwalificatiewedstrijd tegen Canada en voor de wedstrijd om de Gold Cup tegen Jamaica. Daar er in alle wedstrijden in tegenstelling tot de eerste helft telkens een aanzienlijk sterke tweede helft op de mat werd gelegd.

Op het moment van schrijven heeft het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tegen Costa Rica geklonken en heeft Natio ondanks dat de ploeg de wedstrijd domineerde en via Gleofilo Vlijter op voorsprong kwam met 1-2 verloren waardoor uitschakeling inmiddels een feit is.

Het gros van de fans ziet ondanks de tegenvallende resultaten ook dit als onderdeel van een leerproces. Maar een klein deel van de fans is van mening dat de positie van de bondscoach momenteel ter discussie staat en er na het het toernooi om de Gold Cup een evaluatie plaats zal moeten vinden.

In de wandelgangen worden er dan ook al enkele namen van eventuele opvolgers genoemd.


Rijkaard-Ten Cate

Tussen 2003 en 2006 was het duo werkzaam bij FC Barcelona, werden twee keer landskampioen en wonnen voor de tweede keer in de historie van de club, de UEFA Champions League. Ook zette het geprezen duo een streep door een uitgaande huurperiode van Lionel Messi nadat daar nagenoeg al een akkoord voor was en lieten hem debuteren in de hoofdmacht van de blaugranas.

‘Er is teveel gebeurd tussen mij en de KNVB, daar stap ik niet zomaar overheen’.


Karaktermoord

De 66-jarige Ten Cate werd onlangs nog genoemd als opvolger van Frank de Boer, maar heeft bedankt voor de eer vanwege de karaktermoord die er in 2017 op hem is gepleegd toen hij door toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen werd toegezegd dat hij zou worden aangesteld, maar daarna toch de keuze op Dick Advocaat was gevallen.

“Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal bij de KNVB, red) mag mij zeker een keer bellen, niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen”Het afwijzen van de KNVB door Ten Cate opent wellicht een deur voor het accepteren voor een eventuele bondscoachschap (als duo) samen met Frank Rijkaard bij de SVB.

De kans is echter wel klein dat Rijkaard terug zal keren in de voetballerij.


‘Ik geniet zeker van de herinneringen, maar in het voetbal zie je me niet meer terug’, aldus Rijkaard in een interview met AD Sport tijdens de opening van een nieuw Cruyff Court op het Balboaplein in 2020 in Amsterdam-West’.


Echter is Rijkaard tegen de verhouding in recentelijk nog wel actief geweest in de voetballerij, al ging het hierbij ‘slechts’ om de presentatie van het nieuwe Ajax shirt.

Maar gezien de support, de maatschappelijke betrokkenheid en de vurige liefde voor Suriname is hij wellicht nog wel te polsen voor een functie bij de SVB.


668 weergaven0 opmerkingen
bottom of page