top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’De zeven mogelijke nieuwe namen’’
Februari 20 , 2022
In een eerder stadium werd er aangegeven dat bondscoach Stanley Menzo zes spelers op het oog had om voor ‘Natio’ Suriname uit te komen en dat deze voor maart bekend zouden worden gemaakt zodra de paspoorten en alle bijbehorende administratieve zaken zijn verwerkt.We bevinden ons op het moment van schrijven bijna in de laatste week van februari en inmiddels zijn het er niet zes maar zeven nieuwe spelers die er mogelijk bij komen. Echter blijft Menzo geheimzinnig en geeft geen namen prijs.
‘’Het team zal voor de komende interlandperiode voornamelijk uit diaspora zal bestaan. Mocht alles goed verlopen komen er mogelijk zeven nieuwe spelers erbij’’.


“Het is niet netjes om nu al die namen te gaan noemen, voordat hun paspoorten rond zijn, aldus Menzo’’
Gezien de rondgaande lijsten op social media en de in de media genoemde namen van spelers van Surinaamse afkomst die zich eventueel voor ‘Natio’ beschikbaar zouden kunnen/willen stellen, zouden we de opsomming kunnen maken dat de volgende namen tot de zeven nieuwe spelers zouden kunnen behoren:
Joël Piroe (Swansea City)

Daishawn Redan (Hertha BSC, verhuurd aan PEC Zwolle)

Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou)

Danilho Doekhi (Vitesse)

Stefano Denswil (Bologna, verhuurd aan Trabzonspor)

Jaïro Riedewald (Crystal Palace)

Crysencio Summerville (Leeds United)
Joël Piroe (22) is de zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder.

Hij maakt veel indruk in het Engelse Championship, maar heeft desondanks nog geen uitnodiging voor het Nederlands elftal ontvangen, wel is hij onder leiding van de nieuwe technisch adviseur, Brian Tevreden al in gesprek geweest met de Surinaamse Voetbalbond.

Daishawn Redan (21) stond bij zowel Ajax als Chelsea FC te boek als een groot talent. Bij beide clubs heeft het uiteindelijk niet geleid tot een debuut in het eerste elftal, wel bij het Duitse Hertha BSC in de Bundesliga dat Redam momenteel verhuurd aan PEC Zwolle.

Tevens is Redan afkomstig uit de Tevreden Group stal, daar Brian Tevreden, technisch adviseur Surinaamse Voetbalbond, de eigenaar van is. Één en één is dan meestal drie.Gyrano Kerk (26) is misschien wel de gedroomde aanvalsleider voor Suriname. Onlangs deed Sean Klaiber ook al een oproep aan Kerk om ‘Natio’ te joinen. Al gaf Kerk in het verleden in een interview met NOS Sport aan te dromen van Oranje. Nu het een paar jaar later nog niet tot een uitnodiging is gekomen en de jaren beginnen te tellen zou de keuze wellicht toch op ‘Natio’ kunnen zijn gevallen.Danilho Doekhi (23) staat op de nominatie om op termijn het stokje over te nemen van de huidige centrale verdediger(s) van Natio waaronder Ryan Donk die met zijn 35 jaar al behoorlijk op leeftijd is, maar nog steeds (als aanvoerder) zeer belangrijk voor de nationale ploeg is.

Doekhi genoot zijn jeugd bij Ajax, tevens is hij het neefje van Winston Bogarde die in de jaren 90 furore maakte bij Ajax als medogenloze verdediger. Inmiddels speelt Doekhi al enkele seizoenen voor Vitesse en werd aan het einde van het vorige seizoen nog verkozen tot Vitesse-speler van het jaar en speelde diverse wedstrijden voor Jong Oranje. De concurrentie bij het Nederlands Elftal is echter moordend. Dit vergroot de kans dat Doekhi zeer geïnteresseerd om zich bij het Nationale Voetbalelftal van Suriname te voegen.

Stefano Denswil (28) is volgens Transfermarkt al langere tijd in het bezit van de van de Surinaamse nationaliteit, alleen had hij de keuze nog niet gemaakt om ook uit te komen voor het land. De verwachting is dat hij die keuze nu wel heeft gemaakt.

Jaïro Riedewald (25) Dean Gorré gaf in zijn periode als bondscoach van Suriname al aan dat Riedewald een zeer interessante optie voor ‘Natio’ zou zijn. Riedewald speelde in 2015 op zijn negentiende drie interlands voor het Nederlands elftal. Daarmee voldoet hij precies aan de gestelde limiet die stelt dat spelers in aanmerking komen voor een switch als ze nog voor hun 21ste drie interlands of minder hebben gespeeld én in de laatste drie jaar geen enkele wedstrijd voor dat land in kwestie meer hebben gespeeld. Ook speelde Riedewald in 2015 een wedstrijd mee met de Suriprofs. Saillant detail is dat de huidige bondscoach Stanley Menzo destijds fungeerde als voorzitter van de Stichting Suriprofs. Tevens verklaarde Riedewald toen een voetbalschool te willen beginnen in Suriname. Ook heeft hij als jeugdspeler onder de vleugel van Brian Tevreden, toenmalig jeugdtrainer bij Ajax gespeeld. De aanwezigheid van Brian Tevreden als technisch adviseur van de Surinaamse Voetbalbond maakt het vertrouwelijke plaatje dan ook compleet.
Crysencio Summerville (20) de jongste van het zevental toonde karakter door op zijn 19de over te stappen naar het Engelse Leeds United. Deze overstap bezorgde hem een berg van kritiek, maar hij trok zich daar niks van aan door voor het plan te kiezen wat door The Peacocks aan hem werd gepresenteerd. De kans is dan ook aanwezig dat Summerville met een goed en vertrouwelijk plan ook voor het Surinaamse nationale voetbalelftal uit zou willen komen.
Onlangs heeft bondscoach Stanley Menzo bevestigt dat de stukken van ‘het zevental’ in orde worden gemaakt. De tijd zal uitwijzen of het hier over hetzelfde zevental gaat. Tevens wordt er achter de schermen verder gewerkt om meerdere spelers in diaspora voor Natio te interesseren.


“Wij moeten onszelf zo uitdagen en kunnen qua ranking ook stappen vooruitmaken.”
Lokale spelers zouden gezien de situatie in Suriname (competitie ligt al ruim twee jaar stil) buiten de boot vallen. Er zal echter niet nagelaten worden enkele lokale spelers wel een kans te geven ervaring op te doen en te laten zien wat zij kunnen.


“Het blijft lastig om lokale spelers te selecteren. Je probeert er zo goed mogelijk mee om te gaan, maar belangrijk is dat alle jongens eerst bij hun club beginnen te trainen en te spelen, aldus Menzo’’.


2.756 weergaven9 opmerkingen
bottom of page