top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

''De SVB en de saga van Gorré''


Augustus 6 , 2021


Hoewel Dean Gorré sinds 2018 aan het roer stond van de Surinaamse nationale selectie en een tot medio 2023 doorlopend contract had, besloot de SVB om na de Gold Cup per direct afscheid te nemen van de bondscoach en diens volledige technische staf.

‘’Om moverende redenen hebben wij het contract van Dean Gorré ontbonden’’


Statement

Duidelijk was dat de SVB met het eerste statement over de reden van het ontslag meer verwarring dan rust veroorzaakte. Dat heeft er uiteindelijk naartoe geleid dat de bond onder grote druk kwam te staan en de ondervoorzitter (Dayansankar Mathoera, red.) enkele dagen later iets meer openheid gaf van de exacte reden wat ten grondslag van het ontslag zou hebben gelegen.

‘’Onder hem zijn we twee WK-voorrondes niet verder gekomen dan de eerste ronde’’, aldus ondervoorzitter Dayansankar Mathoera’’.

Mathoera maakte ook kenbaar dat Dean’s inzichten met betrekking tot technisch voetbal niet strookten met de visie van de technisch directeur van de SVB en andere niet bij naam genoemde deskundigen. Saillant detail is dat zich onder het SVB bestuur niemand van een vergelijkbaar deskundig vakgebied zoals Dean Gorré bevindt.

Maar daarmee waren de gemoederen nog niet gesust en verklaarde een andere bestuurslid meer tegenover Radio Tamara dat er teveel (1 miljoen USD) gespendeerd zou zijn tijdens het verblijf van Natio in Amerika gedurende de deelname aan de Gold Cup.
‘’Met het betalen van de totale staf is er op maandbasis een bedrag van 15.000 USD gemoeid’’

Het feit dat de ondervoorzitter en het andere bestuurslid beiden met een andere reden achter het ontslag naar buiten zijn getreden zorgde alleen maar dat er nog heftiger verder gespeculeerd werd over de werkelijke reden achter het ontslag van Gorré.

Op Twitter noemt Jeroen Kapteijns, journalist van de Telegraaf, de nieuwe verklaring een onrealistisch verhaal:


‘’Alsof Suriname met op het laatste moment diaspora-spelers ineens Canada van de mat zou spelen. Ontslag lijkt toch vooral een financiële achtergrond te hebben’’, aldus Kapteijns.


Suriname zette de weg naar het WK van 2022 in Qatar in met veel nieuwe spelers die nog aan elkaar en het project moesten wennen. Dat Suriname het toernooi niet heeft gehaald is volgens de SVB Gorré duur komen te staan.


Een verhaal heeft twee kanten

Na een korte periode van radiostilte heeft Dean Gorré van zich laten horen, maar dat hij geenszins de pers onaangenaam wilt zijn en dat hij juist zo snel mogelijk uitleg aan de gemeenschap wilde geven.'De reden voor het afwijzen van de verzoeken voor interviews ligt in het feit dat ik zelf nog veel vragen beantwoord moet krijgen door het bestuur van de SVB (Surinaamse Voetbal Bond, red.).'


'Ik heb toelichting noch een gesprek gehad met de SVB over de reden achter het ontslag', vervolgde de verbaasde Gorré. 'Uitgaande van het gebruikelijke in dit soort kwesties, reken ik alsnog op een motivatie van de SVB, waarbij ik vragen beantwoord kan krijgen. Ik verzoek u daarom nog even geduld te betrachten en hoop op uw begrip”, aldus Dean Gorré.Gorré was met Suriname aan een interessant project bezig. Met de toevoeging van vele in Nederland geboren Surinamers, die door de wet ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ (PSA) ook voor het land mogen uitkomen. Met een nieuwe versterkte selectie schreef Gorré met het land geschiedenis door zich voor het eerst in de historie voor een eindronde te plaatsen. Dat avontuur eindigde echter al in de groepsfase, waar Jamaica en Costa Rica te sterk bleken.


evaluatie

Merkwaardig was dat er na het toernooi bij terugkomst in Suriname geen evaluatie plaats heeft gevonden en dat Gorré via de SVB per brief op de hoogte is gesteld van het ontslag.

Ook had het bestuur beloofd op maandag 2 augustus met een verklaring te komen, echter is deze belofte niet ingelost, waardoor de bond nog verder onder vuur kwam te liggen.

Het is nog niet duidelijk waar het bestuur naartoe wilt met de op zaterdag 6 augustus na het ontslag van Gorré geplande evaluatie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en ondervoorzitter Dayasankar Mathoera, waarvan laatstgenoemde niet wil zeggen of er daarna nog een samenwerking mogelijk is, dus heeft het er veel van weg dat het voor het hoofdbestuur een gepasseerd station is.


"Ons standpunt ten aanzien van Gorré zal niet gemakkelijk veranderen", zegt hij namelijk. "Huilen om behoud van een bondscoach die heeft gefaald, verandert niets bij ons”, aldus ondervoorzitter Dayasankar Mathoera.


statement spelers

Ondertussen hebben de Natio spelers zich via een verklaring uitgesproken over de ontbinding van de technische staf:


Beste broeders en zusters, allereerst willen we u bedanken voor de liefde, steun en het geloof in Natio! Wij als team(spelers) willen wel een aantal punten aankaarten wat betreft de onrust rond Natio!


Kortgeleden is de gehele staf ontslagen. Wij willen heel duidelijk benadrukken dat er geen enkel overleg heeft plaatsgevonden of informatie is gedeeld met de spelersgroep wat dit betreft! De gehele selectie staat pal achter trainer Gorré!


Het ontslaan van een trainer hoort bij het vak, maar waar het bij ons allen om gaat, is de onduidelijkheid WAAROM de keuze is gemaakt om tot dit besluit te komen! Wij zijn met ons allen zeer trots om onze vlag te verdedigen maar dat gebeurt niet alleen door ons (spelers), er zijn mensen achter de schermen die dag en nacht bezig zijn met Natio, die ook niet altijd juist zijn behandeld en wij zijn hier om onze kant van het verhaal te vertellen, en niet alleen aan het bestuur, maar aan een ieder die Natio een warm hart toe draagt!


Het is een proces op sportgebied, maar het geven van respect heeft niks te maken met een proces, dat is en blijft nog altijd een keuze! En daar zijn wij het niet mee eens! Er wordt het maximale van ons gevraagd maar wel met de minste middelen en daar bedoelen wij het volgende mee:


- geen trainingsvelden geregeld voor de wedstrijd tegen Canada


- geen goede hotels


- kleding die niet goed zit of niet beschikbaar is


- voorbereiden op dramatisch kunstgras, dat fysiek gezien veel problemen bezorgt


- totaal geen communicatie met het bestuur


- voeding was uitermate slecht in de hotels waar wij verbleven, zelfs zo slecht dat wij gewoon elke keer buiten het hotel eten moesten zoeken


- benodigdheden medisch


- zichtbare en voelbare steun. De enige keer dat wij een gesprek hebben gehad met een bestuurslid was met betrekking tot onze doelman Claidel Kohinor, van wie het bestuur niet wilde dat hij overvloog naar Amerika.


De dag na de verloren wedstrijd tegen Jamaica werd ons al verteld door het bestuur dat onze terugtickets al geboekt waren voor 21 juli (de dag na de laatste groepswedstrijd) en dat met nog twee wedstrijden in het vooruitzicht! Dus met andere woorden er was geen enkel geloof in ons voor het behalen van de volgende ronde en dat zijn teleurstellende berichten voor ons als Natio.


Wij hebben geschiedenis geschreven!!! En dat grotendeels door trainer Gorré en zijn stafleden! En dat moet voorop staan, ongeacht goed of slecht te hebben gepresteerd! Zoals er wordt geroepen, het is een proces en in dat proces hoort geduld en het zien van verbetering, en dat is zeker zichtbaar als je kijkt naar de wedstrijden die wij hebben gespeeld! En nogmaals dat is zeer te danken aan trainer Gorré en staf!
Wij hopen dat eenieder hierbij genoeg is geïnformeerd en ons standpunt begrijpt. Wij zijn het niet eens met de gang van zaken. Er moet snel verbetering komen in heel veel zaken, want dit gaat niet om ons, maar om ons SURINAME en de toekomst voor onze volgelingen!


We hebben niks aan persoonlijke gevoelens, Natio moet voorop staan en dat moet duidelijk zichtbaar zijn. Niet door 'bribi na krakti' te roepen, maar door het te laten zien en door het te laten voelen!


Wij eisen verbetering, en nogmaals niet voor onszelf, maar voor ons geweldig SURINAME.


Lobi


Team Natio
“Met het krachtige statement van de Natio spelers is het duidelijk dat dit verhaal nog lang niet ten einde is”.


Het is voor nu afwachten op verdere verloop van de zaak nadat de ‘evaluatie’ heeft plaatsgevonden met Dean Gorré, technisch directeur Biswajeet Kali en hoofdbestuurslid Roy Samuels.


Wordt uiteraard vervolgd..

740 weergaven0 opmerkingen
bottom of page