top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

‘’De motieven van de SVB voor het congé van Gorré’’


Juli 30 , 2021


Voorzitter John Krishnadath, van de Surinaamse voetbalbond (SVB), is met het huidige bestuur een missie gestart en wilt deze afronden. Dat dit gepaard zou gaan met het besluit om per direct afscheid te nemen van bondscoach Dean Gorré is niet geheel verrassend te noemen gezien de ongemakkelijke situatie tijdens het toernooi om de CONCACAF Gold Cup daar Gorré heeft gedreigd op te stappen.


Dean Gorré stond sinds 2018 aan het roer van Natio en had nog een tot medio 2023 doorlopend contract. Een belangrijke voorwaarde van het contract was dat beide partijen het contract eenzijdig mochten verbreken met een overbruggingsperiode van drie maanden. Dit houdt in dat Gorré in theorie nog steeds bondscoach is.


Nadat Gorré zich met de ploeg (voor de eerste keer sinds 1985) kwalificeerde voor de Gold Cup maakten meerdere clubs hun interesse in de oefenmeester kenbaar, maar Gorré bleef aan om dezelfde reden waarom hij was begonnen aan de klus.. ‘Uit liefde voor het land’.

Een duidelijke reden geeft de SVB niet voor het ontbinden van het contract, maar het gaf hierbij wel aan dat het opzetten van betaald voetbal en de bouw van het nieuwe André Kamperveen Stadion in Suriname momenteel de prioriteit geniet.


"Wij hebben een aantal zaken af te ronden, die we al op rails hebben gezet".


Het initiatief heeft met het toekennen van het sportpaspoort aan voetballers van Surinaamse afkomst uit Nederland of elders die voor Natio uit mogen komen zonder dat zij hun andere paspoort hoeven in te leveren en het upgraden van het Franklin Essed Stadion naar internationale voorwaarden, al zijn vruchten afgeworpen.

Het aanpakken van het Essed stadion was van groot belang, omdat de SVB door het slopen van het André Kamperveen Stadion (voorheen Suriname Stadion) een goede back-up moest hebben dat op het aantal zitplaatsen na aan alle gestelde eisen van de Wereldvoetbalbond (FIFA) voldoet waardoor Suriname zijn thuiswedstrijden in eigen land kan spelen.


Met een capaciteit van 4.500 zitplaatsen (drieduizend minder dan eis van de FIFA, waarde mondiale bond overigens niet moeilijk over deed), de bouw van een nieuwe tribune, de aanleg van een kunstgrasmat, het upgraden van de verlichting, het scorebord en het logeergebouw van het Emile de la Fuente Sportcomplex, is een bedrag van ongeveer 2.225.000 USD mee gepaard gegaan.Nieuw André Kamperveen Stadion

In 2017 heeft FIFA-president, Gianni Infantino, een bezoek gebracht aan Suriname.

De FIFA-topman is bekend met de aanwezigheid van voetbaltalent in Suriname, maar betreurde het feit dat het zich niet ontwikkeld.

‘Suriname, het land dat tal van topvoetballers heeft voortgebracht, heeft voetbal in de genen maar redt het niet, zelfs niet op regionaal niveau’.


Ook was het hem bekend dat Suriname geen betaald voetbal kende zoals in Europa en dat de spelers van de teams hun boterham niet verdienen met sport, maar zij hebben allemaal een baan naast hun voetbalcarrière. En pogingen in het verleden om met buitenlandse trainers het Surinaamse voetbal op een hoger peil te brengen mislukten. De spelers kwamen niet opdagen op de trainingen en er was sprake van nijd vanwege de buitenlandse afkomst van de coaches.


‘’Suriname verdient een nieuw voetbalstadion’’.Volgens Infantino zou Suriname een nieuw voetbalstadion moeten bouwen, anders zouden er in de toekomst geen interland wedstrijden meer gespeeld mogen worden in Suriname. Hierbij wees hij er wel op dat een nieuw stadion niet alleen voor het Surinaamse voetbal essentieel is, maar ook zal doorwerken in tal van andere sectoren.


‘’Om internationaal op voetbalgebied te kunnen participeren, zou Suriname haast moeten maken met de bouw van een nieuw voetbalstadion’’.


Verstevigen van relatie tussen Suriname en India

Ook President Santokhi merkte op dat het van belang is dat de voetballers in de toekomst in een zeer modern voetbalstadion zullen spelen, dat voldoet aan alle internationale standaarden. Dit stadion zal gebouwd worden met financiering uit de creditline met de regering van India. De Indiase overheid heeft namelijk het project om de bouw van een nieuw André Kamperveen stadion te ondersteunen, goedgekeurd. De bouw van het stadion zal ruim 30 miljoen USD kosten, (groten)deels gefinancierd vanuit India.


Dit past in het kader van het beleid van de nieuwe regering om relaties die we hebben, deze is een traditionele, te verstevigen. En dat hebben we ook afgesproken met de minister van Buitenlandse Zaken op een aantal terreinen”, aldus minister Ramdin.


Met het verwezenlijken van bepaalde punten in het strategisch plan heeft het SVB bestuur een redelijk tot goede job gedaan, maar het kan altijd beter, zegt John Krishnadath. Belangrijk voor het succes is het realiseren van een Prof League.


‘’Succes een basis voor meer succes’’.


Pro League

Onlangs heeft de CONCACAF bij de SVB aangegeven dat zij vanaf 2020-2021 alleen gaan werken met landen die een professionele league hebben. Dit houdt in dat internationaal clubvoetbal in Concacaf verband alleen voorbehouden zal zijn aan clubs die deel uitmaken van een betaald voetbal divisie. Om dit project te realiseren zal de league, maar ook alle clubs aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Dit begint bij de clubeigenaar die zijn hele bestuur gaat moeten professionaliseren en mensen in dienst moeten nemen zoals, een physio therapeut, secretaris, penningmeester, coaches, en uiteraard de voetballers.

Ook zou de SVB minimaal zes clubs moeten registreren om te mogen starten met de Pro League.


‘’Transvaal eerste club die zich heeft aangemeld voor Pro League’’


Tien clubs

Voor de Pro League heeft zich inmiddels een tiental clubs aangemeld, waarvan er na screening van de UEFA drie aan de nodige voorwaarden voldeden om te mogen starten. Vier clubs hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben voor het in orde krijgen van de (financiële) huishouding en de overige drie clubs hebben zich teruggetrokken, omdat zij niet konden/wilden voldoen aan de vereiste voorwaarden.


‘’We vinden dat het lang genoeg geduurd heeft en het is tijd voor profvoetbal in Suriname''


Het is nog niet bekend wanneer de Pro League exact van start zal gaan, maar gezien het duidelijke eisenpakket van de Concacaf is het noodzakelijk dat dit project spoedig van start zal (moeten) gaan.


De plannen van de SVB zijn theoretisch gezien indrukwekkend, maar theorie is wat anders dan praktijk. Het is voorlopig dan ook afwachten op de andere kant van het verhaal, namelijk van het kamp Gorré, want een verhaal heeft nou eenmaal twee kanten.


Tot die tijd wordt er in ieder geval druk gespeculeerd over de eventuele achterliggende motieven van de SVB. Dit omdat de bond met het statement wat aan grond stond van het ontslag van het technische hart met name op social media in plaats van rust, eerder onrust heeft geleverd.
1.190 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page