top of page
  • Foto van schrijverNatioblogs

De kansen van Suriname op de CONCACAF Gold Cup 2021


Juli 7 , 2021

Op zaterdag 10 juli 2021 is het zover en gaat het belangrijkste voetbaltoernooi voor landenteams van de CONCACAF van start.. Namelijk de Gold Cup.


Landen uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied nemen deel aan de zestiende editie van de Gold Cup, eventueel aangevuld met één of meerdere gastdeelnemers.
Qatar

De AFC (Asian Football Confederation) en CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) tekenden in 2017 al een overeenkomst om meer samen te werken, met de bedoeling het voetbal verder te ontwikkelen en officials op te leiden.


Als part of the deal is Qatar gastdeelnemer aan de eerstkomende twee edities van de Gold Cup. Het betreft de toernooien in 2021 en 2023.


‘’Een prachtige manier voor het team om zich voor te bereiden op het WK van 2022 in Qatar’’, aldus sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, de voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC).
‘’We zijn er zeker van dat iedereen zal profiteren van de aanwezigheid van Qatar in deze competitie’’, aldus de sjeik.


Of dat in sportief of financieel opzicht wordt bedoeld, is op het moment van schrijven nog niet bekend.


Qatar is het tweede Aziatische land dat een uitnodiging krijgt van de Gold Cup.

Zuid-Korea mocht in 2000 en 2002 meedoen. Daar het onder leiding van Guus Hiddink in 2002 in de halve finales van het toernooi door Costa Rica werd uitgeschakeld (3-1).

Historie

De Gold Cup was in 1991 de opvolger van het CONCACAF-kampioenschap (Nations Cup) die tussen 1963 en 1989 tien keer werd gespeeld.

Deze was op zijn beurt weer de opvolger van het CCCF-kampioenschap (Confederación Centroamericana y del Caribe de Fútbol), de in 1938 opgerichte voetbalbond voor de landen in Centraal-Amerika en het Caraïbische gebied, dat tussen 1941 en 1961 ook tien keer werd gespeeld, en het NAFC-kampioenschap dat werd georganiseerd door de in 1946 opgerichte North American Football Confederation (NAFC), de voetbalbond waarbij Canada, Cuba, Mexico en de Verenigde Staten waren aangesloten.


De CCCF en de NAFC gingen later verder als de CONCACAF daar de Surinaamse voetbalbond op zijn beurt weer één van de oprichters was.Groep C

Met de kwalificatie van Guadeloupe voor de Gold Cup is de poule van Suriname eindelijk compleet:

Suriname, Costa Rica, Jamaica, Guadeloupe treffen elkaar in Groep C.

Guadeloupe is aangesloten bij de CONCACAF, maar omdat het één van de in totaal honderd en twee departementen van Frankrijk is, is het niet aangesloten bij de FIFA en kan daarom ook niet deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap.


Het Goudeloups elftal kent met voormalig FC Utrecht doelman, Franck Grandel (Grandelletje) één van de meest bekende (ex-)spelers.

Grandel speelde voor Guadeloupe waarmee hij actief was op de CONCACAF Gold Cup 2007, waar hij de gouden handschoen voor beste doelman kreeg, en de CONCACAF Gold Cup 2011.

Suriname

In een interview met Start Finish geeft bondscoach Dean Gorré aan naar de realiteit te kijken, en de realiteit wijst uit dat Costa Rica en Jamaica op papier de sterkste tegenstanders van de groep zijn.

De verwachting is dan ook dat die twee landen door zullen gaan naar de volgende ronde. Gorré blijft wel strijdbaar en geeft aan dat het van belang is dat Natio in één van de twee wedstrijden tegen Costa Rica of Jamaica een positief resultaat boekt.


‘Realistisch gezien verwacht niemand dat wij door zullen gaan naar de volgende ronde, maar we hebben niks te verliezen’


Op 13 juli 2021 om 00:30 uur (Nederlandse tijd) wordt de eerste wedstrijd van groep C Jamaica vs Suriname gespeeld in het Exploria Stadium (Orlando, FL/ Verenigde Staten).
432 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page